Selv om flere danskere end nogensinde vælger at få et internatdyr, er det ikke alle dyr, der er lige populære. Sorte katte sidder for eksempel længere tid på internat end røde, store hunderacer er sværere at afsætte end små, og det er generelt nemmere at finde et nyt hjem til en hund end til en kat. Om end hunkatten Kleopatra fra Fyns Internat var så smuk, at internatet kunne have solgt 100 af hendes slags
"Det er super ærgerligt, at de sorte og sorthvide katte skal sidde længere på vores internater end andre katte. De er dejlige dyr fuldstændig på linje med andre katte."
- Det er generelt rigtig svært for os at formidle sorte og sorthvide katte, bekræfter Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.
- Det er super ærgerligt, at de sorte og sorthvide katte skal sidde længere på vores internater end andre katte. De er dejlige dyr fuldstændig på linje med andre katte. Måske skyldes det, at der er et skær af overtro indblandet, siger han med henvisning til, at sorte katte i mange år har været forbundet med overtro og onde varsler.
Panda fra Roskilde Internat. Han er en af de sorte katte, der har siddet længere på internatet.
Kleopatra tog kegler
En rød kat til gengæld – det er en helt anden sag. Sådan er oplevelsen i hvert fald på Fyns Internat.
- Sorte katte sælger ikke så godt, men røde katte gør, fortæller internatleder Lene Frahm, uden dog at kunne sige, hvad det skyldes.
- Vi kan også se, at langhårskatte og killinger er hippe. Derimod har katte over to år en længere liggetid – med mindre de har en rigtig god historie, er langhårede eller meget smukke, siger hun og kommer i tanke om den snehvide langhårskat Kleopatra, som Fyns Internat havde inde i efteråret 2015.
- Hun var ekstremt smuk med langt hår og odd eyes (forskelligt farvede øjne, red.). Hende kunne vi have solgt 100 gange, siger Lene Frahm.
Historiebetinget navn solgte
På Nordjyllands Internat lidt uden for Hjallerup siger internatleder Lotte Brink:
- Min oplevelse er, at dyrene gerne skal være lidt usædvanlige, så får de hurtigt et nyt hjem. Det usædvanlige kan for eksempel gå på dyrets udseende eller på dyrets historie. Vi havde på et tidspunkt en kat, som Falck havde været ude at hente og haft med på Falckstationen, og så havde den krøllet sig sammen og lagt sig til at sove oven på sådan en elektrisk transformer. Så kaldte vi den Volt og fortalte den her historie, og vi blev kimet ned.
Når det gælder udseende, er det ifølge Lotte Brink ikke kun de usædvanligt smukke dyr, der trækker. Det er i hvert fald erfaringen i Nordjylland. Her kan lige så vel være et knapt så pænt dyr:
- Vi havde en lille blandingshund med underbid, som jeg synes var frygtelig grim. Den røg jo på et øjeblik. Og vi havde en skeløjet kat, som sad her i mindre end tre uger. Dens nye ejere fortalte, at de specifikt var faldet for dens udseende, fortæller hun.
Kleopatra var en eftertragtet dame på Fyns internat. Ifølge internatlederen kunne de sælge 100 af hende.
Buttet bedre end langbenet
På Brande Internat fortæller internatleder Kent Karlsen, at hunde oftest er nemmere at formidle end katte – især hvis de ikke er for store:
- Høje, slanke, langbenede hunde er tit lidt svære at finde nye hjem til – især hvis de er sorte eller sorthvide. Hvorimod folk er glade for buttede racer, de er måske lidt sødere at kigge på, siger Kent Karlsen.
Endelig har tilbageholdende dyr det helt generelt sværere.
- Det handler ikke kun om alder, farve og race. En kat kan være nok så fin, men hvis den er lidt reserveret og sky, er det sværere at finde et nyt hjem til den, siger Kent Karlsen.
- Med mindre selvfølgelig at der er en særlig historie bag.