Opvakt gris

Dumme Svin findes ikke

Vi bruger ofte ord som "svin" og "gris" i negative sammenhænge. Dyrenes Beskyttelse ønsker at gøre op med sprogbrug, som sætter grisene i bås.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

”Lede svin, dumme svin, gamle gris, grisebasse" og så videre…

Vi bruger ofte ord som "svin" og "gris" i negative sammenhænge. Vi siger, at nogen opfører sig som et svin, hvis de opfører sig dårligt. Hvis en person sviner helt vildt, er de i bedste fald en grisebasse - i værste fald et klamt svin. Denne brug af ordene peger grundlæggende på en fejlagtig forståelse af grisen. Grisen er hverken dum eller klam – faktisk er den helt utrolig renlig, og så er den et af de mest intelligente dyr, vi kender. Både målt på kognitive evner som menneskers og målt på egne betingelser, som evnen til at være gris i naturen, hvis den fik lov til det.

En vigtig samtalestarter

Hos Dyrenes Beskyttelse vil vi gerne tage denne samtale med danskerne. Derfor har vi startet kampagnen "Dumme svin findes ikke". Med kampagnen ønsker vi at udfordre de fordomme, der florerer omkring grisen og vise, at grise er kloge, følsomme og sociale dyr.

Vi mennesker har en tendens til at undervurdere dyrene, vi omgås til daglig, og grisens negative ry stammer ofte fra vores egen manglende viden. Grisen er et socialt og nysgerrigt dyr. Den har komplekse følelsesmæssige bånd til andre grise og til de mennesker, den omgås. De kan udtrykke glæde, tristhed og opleve stress, hvis de ikke trives. Og det er der mange, som ikke gør.

Overfyldte stalde, begrænset adgang til udendørs områder og manglende mulighed for at udøve deres naturlige adfærd er desværre dagligdagen for omkring 98 procent af de danske grise. Denne krise er både et velfærdsproblem og en etisk problemstilling, som vi skal tage alvorligt.

Logo til kampagnen 'Dumme svin findes ikke' med hvid skrift på mørkerød baggrund

Viden skal føre til handling

Ved at forstå grisens høje intelligens og følelsesmæssige dybde er håbet, at mange flere danskere vil forholde sig til grisen, også når den er i live. 

For når man gør det, begynder man at sætte sig ind i sagerne og stille krav:
Hvilken mad spiser jeg? Hvis jeg spiser dyr, hvordan har i de i så fald haft det?
Hvilke politikere ønsker bedre forhold for dyrene?
Hvordan hænger grisens krise sammen med de andre kriser i samfundet?
Og hvordan deler jeg min viden med andre?

Med kampagnen ønsker vi, at danskerne skal stille krav til politikerne.  Men vi vil også opfordre til den gode samtale om grisen – uden mad i munden. Jo bedre vi alle forstår grisen, og de forhold den lever under, jo bedre forstår vi, hvor helt forkert, den måde vi behandler grisene på, den er.