Kastration og sterilisation af katte beskytter ikke kun mod uønskede killinger. Det har også en række sundhedsmæssige fordele, som både ejere af hun- og hankatte kan drage fordel af. Derfor guider Dyrenes Beskyttelse til ni gode grunde til at neutralisere din kat.

Som katteejer er der mange overvejelser forbundet med din kats sundhed og trivsel. En af de vigtigste beslutninger, du kan træffe, er at få din kat neutraliseret – enten ved kastration (for hankatte) eller sterilisering (for hunkatte). Udover at forebygge uønskede killinger, giver neutralisering af din kat en række sundhedsmæssige fordele, der kan forbedre din kats livskvalitet og spare dig penge på sigt. Her er ni gode grunde til at få neutraliseret din kat.
1. Forebygger uønskede killinger
Den mest oplagte grund til at neutralisere din kat er at undgå uønskede killinger. En hunkat kan hurtigt få mange kuld, og en hankat kan gøre flere hunkatte drægtige i døgnet. Dette kan føre til overpopulation af katte, som kan være svære at finde hjem til. Ved at få din kat steriliseret eller kastreret, bryder du denne cyklus og forhindrer flere katte i at blive født uden hjem.
2. Mindsker risiko for sygdomme
En steriliseret hunkat har mindre risiko for at udvikle livmoderbetændelse og tumorer i livmoderen, æggestokkene og mælkekirtlerne. Dette sker, da behovet for kontakt med andre katte nedsættes. Desuden nedsættes risikoen for alvorlige virussygdomme som katte-AIDS og katteleukæmi hos både han- og hunkatte, da visse sygdomme ofte overføres gennem seksuel kontakt med andre katte.
3. Forhindrer kattens løbetid
Når din hunkat steriliseres, slipper du for den høje aktivitet, som følger med løbetiden. Det betyder ikke kun mindre støj og uro i hjemmet, men også færre gener for dine naboer. Løbetidens kattejammerrock bliver et fortidens fænomen!
4. Mindsker risiko for trafikulykker
Kastrerede hankatte har mindre trang til at strejfe omkring i jagt på en partner, hvilket betyder færre trafikulykker. Desuden er risikoen for, at de forsvinder langt væk fra hjemmet og ikke kan finde hjem, reduceret betydeligt.
5. Mindsker risiko for slagsmål
Kastrerede hankatte er generelt mindre aggressive og slås mindre med andre katte. Det betyder færre risici for skader og bylder, som kan opstå som følge af slagsmål.
6. Mindre strintning
Kastrerede hankatte strinter mindre, og deres urin lugter mindre kraftigt. Dette kan være en stor fordel for både dig og dit hjem, da urinlugten ofte er meget intens, især i områder, hvor der er flere ikke-kastrerede hankatte.
7. Forbedrer kattens adfærd
Neutralisering kan medføre en generel forbedring i adfærden. Kastrerede hankatte er ofte roligere og mere kærlige, hvilket gør dem lettere at omgås, og de er mindre tilbøjelige til at udvise problematisk adfærd, som markering og aggressivitet.
8. Heler hurtigere og får færre komplikationer
Neutralisering er et relativt ukompliceret indgreb, og katte kommer sig hurtigt efter operationen, især hvis indgrebet udføres i en tidlig alder, før de udvikler kønsdreven adfærd. Kastration og sterilisering udføres under fuld narkose, og komplikationer er sjældne, når proceduren foretages af en dygtig dyrlæge.
9. Har langsigtede sundhedsfordele
Ud over de umiddelbare sundhedsmæssige fordele, vil neutralisering også beskytte din kat mod en række alvorlige sygdomme og infektioner på længere sigt. For eksempel kan steriliserede hunkatte have længere levetid, da de er mindre udsatte for livmoderbetændelse og visse former for kræft.

Hvis du stadig har spørgsmål til neutralisering af din kat, forsøger vi at svare på dem herunder. Hvis du stadig har spørgsmål, kan du altid ringe til din lokale dyrlæge.
Læs også: Tre killinger dumpet i papkasse i silende regn – kun to overlevede
Hvad koster det?
Prisen for at få din kat neutraliseret kan variere, men generelt koster det omkring 1.400 kroner for en hunkat og 900 kroner for en hankat. Det er en engangsudgift, som på sigt kan forhindre en række sygdomme og derfor på sigt kan betyde færre udgifter på din kat. Du kan se eksempler på priser hos Dyrenes Beskyttelses egen dyreklinik i Hjallerup lige her.
Hvilke ulemper er der?
Hunkatten påvirkes som regel ikke af sterilisation, men hankattens stofskifte bliver typisk nedsat med omkring 30 procent. Derfor er det vigtigt at tilpasse hankattens foder, så den ikke bliver overvægtig.
Hvor gammel skal katten være?
Alt efter hvilken dyrlæge man taler med, vil de anbefale lidt forskelligt. Ofte er det dog tilrådet at få det gjort så tidligt som muligt, og gerne inden den kønsdrevne adfærd starter. Indgrebet kan udføres, når katten er fyldt tre måneder og vejer minimum et kilo.
Hvordan foregår det?
Når en hunkat bliver steriliseret, fjernes dens æggestok samt indimellem dens livmoder. En hankat får ved kastration fjernet sine testikler. En neutralisering er et relativt ukompliceret indgreb, som foretages, når katten er under fuld narkose.