Billede af kredsformanden Michelle, der genudsætter ugle
Man kunne gå helt tæt på uglen, hvilket er unormalt for en vild fugl. Det var tydeligt, at uglen var medtaget af sit sammenstød med vinduet. Foto: Jimmy Leen Friis

Natugle genudsættes efter ni dage i vildtpleje

Efter en uheldig flyvetur ind i en rude og ni dages intensiv pleje er en ung natugle blevet genudsat i naturen.

Skrevet af:
Karla Primdal Kæregaard

I Skanderborg blev en natugle for nyligt fundet på jorden efter at være fløjet ind i en rude. Uglen virkede for desorienteret og svag til at flyve, og derfor blev en lokal kredsformand og dyreredder, Kaj Møller, tilkaldt for at hjælpe.

- Man kunne gå helt tæt på uglen, hvilket er unormalt for en vild fugl. Det var tydeligt, at uglen var medtaget af sit sammenstød med vinduet, fortæller Michelle Braganza, der også er frivillig kredsformand for Dyrenes Beskyttelse i Aarhus.

Uglen blev derfor kørt til en vildtplejestation i udkanten af Aarhus, hvor den blev undersøgt. Den havde heldigvis hverken synlige skader eller brækkede vinger. 

Natuglen var dog undervægtig og manglede energi til at klare sig selv i naturen. Michelle valgte derfor at beholde den i sin vildtpleje. 

LÆS OGSÅ: Hvornår er ugleungen i nød? 

Mad og hvile sikrede hurtig fremgang

Som en del af plejen blev fuglen ringmærket. Dette afslørede, at den var omkring to år gammel og kun vejede 340 gram, hvilket var betydeligt under, hvad en ugle i den alder burde veje. 

- Det er sjældent, at jeg modtager ugler, der er undervægtige. Ofte kan undervægten forklares ved, at de har haft svært ved at finde føde i en periode, fortæller Michelle Braganza. 

I løbet af ni dage fik uglen mad og fred til at komme sig. 

- Fugles appetit afspejler ofte, hvordan de har det. Jeg tjekkede derfor jævnligt, om den spiste, og heldigvis begyndte den hurtigt at få appetitten tilbage, forklarer hun.

Efterhånden som uglens vægt steg, og den begyndte at flyve rundt i volieren, blev det tydeligt, at den var ved at være klar til at blive genudsat.

- Jeg gør mig mange overvejelser om, hvornår fuglene er klar til at blive genudsat, da jeg jo ønsker at sende dem ud i naturen med de bedst mulige forudsætninger for at klare sig, fortæller Michelle og tilføjer: 

- Når det er sagt, skal jeg ikke have en fugl i længere tid, end den behøver. Fugle kan også dø af stress, så det er vigtigt, at de ikke holdes i pleje længere tid, end det giver mening for deres helbred. Da uglens tilstand var stabil, og den havde taget lidt på i vægt, vurderede jeg, at den var klar til at komme ud i naturen igen.

LÆS OGSÅ: En dag på vildtplejestationen: Legehuset er blevet dyrenes 

En velovervejet genudsættelse

Dagen for uglens genudsættelse blev nøje udvalgt. 

- Når jeg skal genudsætte en fugl, tænker jeg over, at det skal være tørvejr og helst også sent om aftenen eller i hvert fald mørkt. Ugler er natdyr og har derfor også de bedste chancer for at orientere sig og finde føde, når man genudsætter dem om aftenen, fortæller Michelle. 

Da uglen var nået op på sin normale vægt og havde vist gode flyveevner, blev den sluppet fri. 

- Det er altid en glæde at se en fugl flyve tilbage til naturen og især efter så mange dages pleje, afslutter hun.

LÆS OGSÅ: Bunden røg: Vild redningsaktion fik ugleunger tilbage i reden 

Billeder brugt i denne artikel er taget af Jimmy Leen Friis. 

Ser du et dyr i nød, kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for hjælp og vejledning.