Musvåge

Musvåge på afveje i trafikken

En musvåge kom på afveje, da den mødte trafikken i nærheden af Århus. Rovfuglen blev opdaget af to mænd, der ringede efter hjælp hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Efter et kort ophold på vildtplejestation var musvågen igen klar til at vende tilbage til sit hjem i naturen.

Skrevet af:
Stine Fredberg
Pga. udbrud af fugleinfluenza tager Dyrenes Beskyttelses Vildtplejestationer ikke imod fugle på nuværende tidspunkt. Hændelsen beskrevet i denne artikel foregik i december 2022. 

To kollegaer fik et stort chok, da de kom kørende ad deres sædvanlige rute i nærheden Århus. Midt på vejen blafrede noget, der ved første øjekast lignede et tæppe. Men da kollegaerne kom tættere på, kunne de se, at det var en stor fugl.

De to mænd var begge overbeviste om, at fugle måtte være død. Men da de stod ud af bilen og kom helt tæt på, kunne de se, at den stadig var en live. Hurtigt fik de samlet den skadede fugl op fra den trafikeret vej og forsigtigt blev den lagt i sikkerhed i deres bils bagagerum.

Mødet med hurtigkørende trafik 

- Store rovfugle kommer som oftest til skade i trafikken, når de mister balancen i mødet med en hurtigkørende bil eller lastbil og derved styrter mod jorden. Når det sker, strander den omtumlede fugl ofte på trafikale steder, hvor den kan have svært ved at komme fra igen, siger Peter Gravlund Nielsen, projektleder og biologi ved Dyrenes Beskyttelse.

Fuglens redningsmænd ringede herefter straks til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Det viste sig, at de kun opholdt sig 20 minutter væk fra en af Dyrenes Beskyttelses 20 vildtplejestationer, Kalenderkvarterets Vildtplejestation, og det blev derfor aftalt, at de skulle køre fuglen derhen. Efter ankomsten til vildtplejestationen blev den store fugl sat i en voliere.

Vildplejeren kunne fortælle, at den store fugl var en musvåge, en ung han på mindre end et år. Efter en grundig undersøgelse kunne den lykkeligvis erklæres sund og rask, men den havde dog brug for at restituere og komme sig ovenpå mødet med den trafikeret vej.

Ringmærket og genudsat

Efter kort tid i vildtpleje var musvågen kommet til hægterne igen og var klar til at blive genudsat i naturen. Fuglen blev ved samme lejlighed ringmærket og blev genudsat i nærheden af der, hvor den blev fundet. Selvfølgelig i et roligt område, hvor den var sikkerhed for den trafikeret hovedvej.

- Når muligheden byder sig, ringmærker vi fugle. Det er en pålidelig og harmløs måde til at lære endnu mere om fugle på. Ringmærkning giver os værdifulde informationer om fuglenes biologi, så vi blandt andet kan blive klogere på fugles trækruter, levealder og dødsårsager, afslutter Peter Gravlund Nielsen.
 

FÅ HJÆLPEN FREM TIL VILDE DYR I NØD

Hver dag kommer vilde dyr fra den danske natur i nød. Sidste år rykkede Dyrenes Beskyttelses landsdækkende dyreambulancer og frivillige ud til over 24.000 sager om tilskadekomne, vilde dyr fra den danske natur.

STØT DYREAMBULANCEN