Dyrenes Beskyttelse har sammen med blandt andet Økologisk Landsforening indgået en ny brancheaftale, som løfter dansk økologisk svineproduktion til endnu bedre dyrevelfærd. Brancheaftalen stiller højere krav end EU-regler og Ø-mærket og træder i kraft 1. januar 2018.
Sammen med Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer Økologi, Friland A/S, Organic Pork og Tican Fresh Meat A/S har Dyrenes Beskyttelse i dag indgået en ny brancheaftale for økologisk svineproduktion i Danmark.
Aftalen stiller en række nye krav til produktionen, som rækker ud over EU’s økologiregler, og gør det danske Ø-mærke endnu stærkere i forhold til dyrevelfærd i økologisk svineproduktion.
Skygge på friland
På dyrevelfærd indeholder aftalen bl.a. krav om beplantning eller anden skygge i farefolde, hvor søer og pattegrise lever.
Træer i farefolde har ud over at give skygge til grisene også den miljøfordel, at de opsamler næringsstoffer fra grisene, binder CO2 og producerer klimaneutral energi. Der er også en række dyrevelfærdsmæssige krav til stalde, der opføres eller ombygges efter 1. januar 2018, og pattegrisene skal fremover have supplerende foder, mens de stadig går sammen med soen, så de bliver mere robuste og klar til fravænningen fra soen. Fravænningen i den økologiske produktion sker, når grisene er 7 uger gamle, hvor det i den konventionelle produktion sker, de er omkring 3-4 uger gamle.
Glæde over reel handling
”Dyrenes Beskyttelse er utrolig glade for, at den samlede branche omkring den økologiske svineproduktion i Danmark er gået sammen om at give de økologiske grise endnu bedre dyrevelfærd,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
”Gennem den frivillige brancheaftale sætter økologerne reel handling bag deres ord om fortsat at forbedre dyrevelfærden i den økologiske svineproduktion, og Dyrenes Beskyttelse er især glade for, at de farende søer på friland nu skal have afgang til skygge i de varme sommerområder.”
Her er de 13 ekstra krav udover økologireglerne:
- Alle grise er født i Danmark
- Fra 1. januar 2019 skal alle slagtede grise, der sælges som økologisk kød være født i en økologisk besætning.
- Alle grise skal fodres 100% økologisk
- Smågrise skal have adgang til egnet suppleringsfoder i faremarken, fra de er 4 uger gamle.
- Den gennemsnitlige fravænningsalder er mindst 7 uger
- Alle søer skal fare i udendørs hytter og have et markareal på mindst 300 m2 pr. so
- Alle dyr skal kunne ligge i skygge på faremarken i sommermåneden.
- Skyggen kan tilbydes ved levende bevoksning eller andet. Hytter, hvor der kan skabes høj luftgennemstrømning ved at tilbyde ekstra åbning af mindst samme størrelse som dyrenes indgang i hytten, kan opfylde kravet. Hvis skygge skabes ved levende bevoksning, så skal beplantningen være etableret senest første plantesæson, efter bedriften lægges ind under aftalen.
- Udearealet til slagtesvin skal minimum være 20 m2, dog minimum 10 m2 til grise op til 40 kg
- Smågrise må højst transporteres i 4 timer fra sælger til køber
- Slagtesvin og søer, der sendes til slagteri, må højst transporteres 8 timer.
- Besætningen skal have en sundhedsrådgivningsaftale.
- Og slagteriet skal stille bedriftens registrerede slagtedata og sygdomsbemærkninger til rådighed for landmanden, som skal anvende dem i forbindelse med sin sundhedsrådgivningsaftale.
- Stalde der etableres eller ombygges efter 1. januar 2018 skal leve op til følgende krav:
- A: Grisene skal sikres udsyn fra udearealer.
- B: Forværket må højst være lukket i en højde på 60 cm.
- C: Der skal mindst være 10 meter mellem bygninger
- Klager over produktionen skal noteres.