Hund
OBS: Hunden er ikke relateret til sagen. Foto: Cathrine Cocks, Dyrenes Beskyttelse.

Mand idømt bøde for mishandling af hund

En mand blev i februar idømt en bøde på 8000 kr. for voldsom behandling af sin hund under hundetræning. Dommen blev afsagt efter flere vidner havde afgivet forklaring til dyrevelfærdsenheden i Nordjylland.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Spark, hårde ryk, slag med snoren og kvælerhalsbånd. Det var den metode, en mand i Nordjylland benyttede, når han havde sin hund med til hundetræning. Heldigvis kunne flere af de andre kursister godt se, at den hårde behandling af hunden var forkert, og der blev derfor lavet en politianmeldelse på baggrund af flere vidner, som stillede op i retten i Aalborg.

- Sagen med hunden i Nordjylland ville normalt ikke føre til en retssag, da sagens omfang gør, at den ikke ville kunne prioriteres. Men netop fordi der er specialiserede dyrevelfærdsenheder, er der ressourcer til at indsamle vidner og føre sagen. Det gør en stor forskel for dyrene, at det er muligt for politiet at prioritere sager som denne, siger Inger Lund Overgaard, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Hele seks vidner stillede op i sagen og kunne berette, at manden blandt andet havde sparket hunden, slået den med snoren, trukket så hårdt i snoren, at det fremkaldte kvælningssymptomer, og råbt og skreget af den.

Manden er blevet idømt en bøde på 8000 kr. og kendt skyldig i at overtræde flere paragraffer i dyrevelfærdsloven.

- Det er utrolig vigtigt, at sager som denne kan prioriteres og behandles. Det er på ingen måde forsvarligt, at dyreejere kan behandle deres dyr på denne måde, uden at det får konsekvenser, så selvom manden ikke har fået frakendt retten til at holde hund, så er det alligevel en sejr, at han bliver dømt, siger Inger Lund Overgaard.

I juli 2019 blev der på landsplan oprettet tre nye dyrevelfærdsenheder, der skulle bekæmpe organiseret kriminalitet vedrørende dyr – heriblandt ulovlig import og handel med hunde. Ud over de specialiserede dyrevelfærdsenheder er der ved alle politikredse en lokal dyreværnafdeling. Disse lokale afdelinger tager sig af ”almindelige” vanrøgtsager og mishandling i politikredsen.

De specialiserede dyrevelfærdsenheder er placeret i de tre kredse, der i forvejen har tungvognscentre (Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi samt Nordjyllands Politi). Det skulle give enhederne mulighed for et effektivt samarbejde omkring sager om dyretransport og give synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde.

De tre kredse, som huser de specialiserede dyrevelfærdsenheder, bestemmer selv hvordan de vil fordele deres folk. I Nordjylland har man samlet dyrevelfærdsenheden og dyreværnsafdelingen under én politikommissær, mens man I de to andre kredse har en tydeligere opdeling imellem dyrevelfærdsenheden og det lokale dyreværnsarbejde.

Kilde her.