Årets Dyreven 2016 Susanne Hovmand-Simonsen overtog i 2006 Knuthenlund gods med en klar vision om, at biodynamisk landbrug er den bedste fremtidige forretning. For marker, dyr og mennesker.
Ifølge Susanne Hovmand-Simonsen vil alle i dag få en bedre forretning som økolog end som konventionel landmand. Det vil ikke vare længe, før økologien vil udgøre størstedelen af detailhandlen, og de fleste forbrugere ikke længere vil se det som noget særligt, at et produkt er økologisk.
”Jeg har hele tiden haft en drøm om at gøre Knuthenlund økologisk. Vi har meget allergi i vores familie, og derfor er vi meget bevidste om, hvad vi spiser. Så jeg kunne ikke se mig selv sidde på Knuthenlund de næste 30 år og producere noget, som jeg ikke selv ville købe. Senere har jeg også opdaget, hvad det konventionelle system gør ved dyrevelfærden, biodiversiteten og den vilde natur. Så i dag er det min passion at vise, at høj dyrevelfærd, biodiversitet og sunde fødevarer sagtens kan gå hånd i hånd med en landbrugsdrift,” fortæller Susanne.
En biodynamisk fremtid
Økologi er ikke nok for Susanne Hovmand-Simonsen. Som hun selv påpeger, så opdrættes både dyr og afgrøder under høje dyrevelfærdsstandarder, som næsten opfylder kravene for et biodynamisk landbrug. Derfor stiler Knuthenlund efter at blive fuldt ud biodynamisk inden for den nærmeste fremtid.
”Vi er i gang med at omlægge til biodynamisk drift. Jeg tror virkelig meget på principperne i biodynamikken, og vi lever faktisk op til de fleste regler i dag. Så vi synes, at vi lige så godt kan tage det sidste skridt med,” siger Susanne.
På Knuthenlund lever sortbrogede grise udegående hele året, 525 får går frit under åben himmel mellem april og november, og 48 FN fredet danske røde malkekøer nyder den økologiske dyrevelfærd på godset.
Den biodynamiske vej er bumlet
Vejen til økologi og biodynamisk landbrug har ikke været problemfri. Både banker og kollegaer har været skeptiske.
”Vi har for meget gæld, men vi må bare indse, at vi ikke løser landbrugets problemer med mere af det gamle. Vi har effektiviseret landbruget ihjel, samtidig med at landbruget har lukket sig om sig selv. Der kommer ikke nogen ind udefra med nye idéer, fordi det er dyrt og besværligt at starte et landbrug. Så det er de samme mennesker med de samme tanker og idéer,” forklarer Susanne.