Det er svært for vælgerne at finde politikere, der vil gøre noget ved dyrevelfærdskrisen i landbruget. Samtlige af de populære kandidattest er blottet for spørgsmål til forholdene for landbrugsdyr
Så lidt fylder dyrene
Her spørges der ind til dyr i de store kandidattest:
- DR/Altinget – Spørgsmål til naturnationalparker
- TV2 – lokale spørgsmål til naturnationalparker
- JP/Politikens Hus – Spørgsmål til, om hensynet til natur- og dyreliv skal fylde mindre, når der skal opføres vindmøller og solceller
- Jysk Fynske Medier – Spørgsmål til om, staten skal investere mere i at skabe biodiversitet i naturen
Danske dyrevenner får ingen hjælp til at finde politikere, der vil gøre noget ved den omfattende dyrevelfærdskrise i landbruget. Det viser en gennemgang af mediernes populære kandidattest. Der er ikke et eneste spørgsmål om forholdene for de millioner af landbrugsdyr. Det skuffer Dyrenes Beskyttelse.
- Det kan ikke være rigtigt, hvis de dårlige forhold for et par hundrede millioner dyr kan gå under radaren ved dette valg. Medierne er ude at trit med danskernes interesser, siger Britta Riis.
Halvdelen af danskerne mener, at dyrevelfærd er vigtigt for deres kryds ved folketingsvalget, viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har foretaget for Dyrenes Beskyttelse. Men det er altså ikke slået igennem mediernes kandidattest, hvor danskerne kan finde bud på, hvem de skal sætte krydset ud for i stemmeboksen.
Kandidattestene afspejler og understøtter desværre, at landbrugsdyrene er blevet usynlige i det politiske landskab. Siden valget i 2019 har Folketinget ikke gennemført en eneste lov til konkret forbedring af livet for landbrugsdyrene, viser gennemgang. Det eneste dyr, der blev plads til i Statsminister Mette Frederiksens tale ved Folketingets var cirkuselefanten Ramboline, som blev frikøbt af Folketinget i 2019 til et liv i Knuthenborg Safaripark. Det er skuffende, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
- Klima, energiforsyning og længere ventetider på sygehusene er selvfølgelig vigtige dagsordener, men danske politikere er nødt til at forholde sig til, at dødeligheden aldrig har været højere i svinestaldene, at 85 procent af æglæggende høns har brækkede brystben, at eksporten af spædekalve på lange dyretransporter stiger og færre køer kommer på græs, siger Britta Riis.
Vil ikke svare på spørgsmål
For at hjælpe vælgerne har Dyrenes Beskyttelse bedt partierne forholde sig til seks aktuelle dyrevelfærdsspørgsmål om landbrugsdyrene. Her kan vælgerne bliver klogere på, hvad partierne mener om kastration af pattegrise, fiksering af søer, minkavl, køer på græs, buræg og lange transporter af spædekalve. De tre store partier med statsministerkandidater, Socialdemokratiet, Venstre og Konservative Folkeparti, er ikke vendt tilbage på vores forespørgsler. Danmarksdemokraterne har heller ikke svaret, mens Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ikke har ønsket at deltage. Se oversigten herunder.
Mens der ikke er blevet plads til landsbrugsdyrene i kandidattestene, angiver politikerne i to ud af fire kandidattest deres holdning til naturnationalparker med store, græssende dyr. I to kandidat-test spørges der ind til, om staten skal investere mere i at skabe biodiversitet i naturen, og om hensynet til natur- og dyreliv skal fylde mindre, når der skal opføres vindmøller og solceller.
Det mener partierne
Vi har bedt partierne forholde sig til seks aktuelle dyrevelfærdsspørgsmål om landbrugsdyrene.
Grafikken er interaktiv og er ikke optimeret til mobil. Du kan klikke på eller holde musen over partiets besvarelse til hvert spørgsmål for at læse eventuelle kommentarer, som de har knyttet til deres besvarelse. Grafikken opdateres løbende, som vi modtager besvarelser fra partierne.
Læs ogå om partiernes tre vigtigste dyrevelfærdstiltag her