Martin Sandager og Esben Bjerre i Kragelund Mose sammen med en ungarsk uldgris og hunden Hermann
De unge og urbane møder uldgrisen i mosen – og køber ind på naturen, der lærer fra sig. Her Esben Bjerre, Martin Sandager, hunden Hermann i midten og en af uldgrisene. Foto: Frank mgmt/Asmund Biesbjerg

I mosen går det godt

Værterne på den populære podcast ’Her går det godt’ har investeret i Kragelund Mose for selv at gøre noget ved den måde, vi behandler land, dyr og natur i Danmark. Mødet med moseboerne har vist Esben Bjerre værdien af alt det, der ikke kan være i et regneark, når der træffes politiske beslutninger

Skrevet af:
Johanne Gabel

– Jeg har lært, hvor meget det kan rykke på kort tid, siger Esben Bjerre, den ene af de to værter på podcasten ’Her går det godt’, der ugentligt har op mod 150.000 lyttere. Sammen med sin medvært, Peter Falktoft, købte Esben Bjerre sig i foråret 2023 ind i Kragelund Mose, et genoprettet naturområde, der ejes af Martin Sandager. I november 2023 blev Martin Sandager kåret til Årets Dyreven af Dyrenes Beskyttelse for sin kæmpe indsats for dyr, natur og klima på de i alt 100 hektar tidligere tørvemose og landbrugsjord, hvor vandet, dyrene og livet er vendt tilbage.

Det uforståelige … 

– I vores programmer har vi igennem mange år haft nogle faste nedslag om ting, vi har svært ved at forstå. Der har dansk landbrug nærmest været nummer et. I forhold til hvor meget landbruget fylder i vores land, hvor lidt det bidrager økonomisk, hvor meget det bidrager til biodiversitetskrisen … og dyrevelfærden skal man slet ikke gå i gang med at tænke på, fortæller Esben Bjerre om baggrunden for mosekøbet. 

– Vi ville gerne vise, at vi mener mere med det end bare at sidde og være sure over landbruget i en podcast. Måske kunne vi også få nogle af vores lyttere med. Nogle, som tænker: Hva’ fa’en skal jeg gøre? At få øjnene op for, at ja, måske kan du ikke købe en mose, men så kan du måske være med i en lille del et andet sted, siger Esben Bjerre og fortæller, at de fik kontakt til Martin Sandager, fordi en lytter skrev til dem, at hendes far var manden, der havde Kragelund Mose: 

– … så fik vi fat i Martin, som viste sig at være fuldstændig vidunderlig, og så endte det med, at vi købte os ind i Kragelund Mose, siger Esben Bjerre.

… kan mosen forklare

– Området forklarer og viser helt håndgribeligt, hvordan sådan en mose ser ud, når den er urørt, og dyrene bare møffer rundt i stedet for at være proppet ind i små aflukkede rum. Hvordan udvikler naturen sig? Hvor hurtigt naturen udvikler sig, synes jeg også er enormt interessant. Naturen er gavmild på den måde, at den breder sig, hvis den får lov, siger Esben Bjerre, som planlægger en tur til mosen med sine børn til foråret. 

Det, vi lukker øjnene for

– I mosen lever dyrene sådan, som man kun kan drømme om. Det har været enormt positivt at opleve. Der er 100 hektar. Det er jo ingenting på landsplan. Men for mig er det meget, når man kører rundt derude. Vi kunne have meget mere af denne her slags natur, uden at det ville ødelægge vores alle sammens liv, økonomi og hverdag, som det nogle gange bliver udlagt, og det ville bidrage med en masse, som vi ikke på samme måde kan sætte ind i et regneark og komme ind i vores handelsbalance. Det kan vi måske på sigt, fordi det har en masse afledte effekter, men det er jo problemet med politik: At vi har bestemt os for, at vi rykker på det, som vi nemt kan regne ud, og lukker øjnene for alt det, som vi ikke kan komme ind i excelarket, selv om det har alle mulige konsekvenser og følgevirkninger.

Vi ville gerne vise, at vi mener mere med det end bare at sidde og være sure over landbruget i en podcasts. Måske kunne vi også få nogle af vores lyttere med. Nogle, som tænker: Hva’ fa’en skal jeg gøre?

Esben Bjerre, podcastvært og medejer af Kragelund Mose

Er en podcast med meget mere. Et ugentligt program med de to værter Esben Bjerre og Peter Falktoft, der udvælger og perspektiverer omverdenen fra deres helt eget ståsted. Podcasten har ugentligt tæt på 150.000 lyttere. De to værters profiler på Instagram har henholdsvis 137.000 og 203.000 følgere. På både Instagram og hjemmesiden www.hergaardetgodt.dk er der en video fra de to værters besøg i Kragelund Mose.


De tre moseejere Esben Bjerre, Peter Falktoft og Martin Sandager