Svaner er ikke blege for at indgå i et rask slagsmål om mage, mad og territorium. Det kan se voldsomt ud, men det er ganske naturlig adfærd.
Foråret er over os og snart vil flere nyde påsken, hvor vejret forhåbentligt inviterer til en rask tur ud i det fri. Her vil man ofte støde på naturens øvrige beboere, der kan have en hårdere omgang med hinanden, end vi mennesker er vant til.
En af de arter, der ikke holder sig tilbage, når mad, mage og territorium skal fordeles, er svanen. Særligt hansvanerne. Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 opkald fra bekymrede borgere, der er bange for en svanes ve og vel grundet en lidt for hårdhændet nærkontakt med andre svaner.
- Der er meget, vi her hos Dyrenes Beskyttelse kan gøre for at øge dyrevelfærden for vores vilde dyr, men at blande os i knopsvanernes naturlige adfærd er ikke en af dem. Selvom slagsmålene er voldsomme, er de helt normale i svanernes kamp for mage, mad og territorium.
Peter Gravlund Nielsen, biolog og vildtplejeansvarlig hos Dyrenes Beskyttelse
I seneste uge landede et opkald hos vagtcentralen fra en borger, der var overbevist om, at den ene svane var ved at slå den anden ihjel. Selvom det kan se ubehageligt ud, så er der i første omgang ikke grund til bekymring.
- Det er helt normalt, særligt i starten af foråret, at svanerne kommer i slåskamp med hinanden. Det kan se brutalt ud, og vi kan godt forstå, hvis nogle undrer sig over, hvorfor vi som udgangspunkt ikke sender en dyreredder til stedet. Det skyldes, at det er naturlig opførsel for svanerne, forklarer biolog og vildtplejeansvarlig hos Dyrenes Beskyttelse, Peter Gravlund Nielsen.
Han opfordrer i stedet til, at man bliver og observerer fuglene og på den måde får en oplevelse af, hvordan naturen også kan være.
- Der er meget, vi her hos Dyrenes Beskyttelse kan gøre for at øge dyrevelfærden for vores vilde dyr, men at blande os i knopsvanernes naturlige adfærd er ikke en af dem. Selvom slagsmålene er voldsomme, er de helt normale i svanernes kamp for mage, mad og territorium, fortæller Peter Gravlund Nielsen videre.
Oplever du dyr, som du frygter er i nød eller er kommet til skade, kan du døgnet rundt søge råd og vejledning hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.