Både FN og en talsperson fra WHO opfordrer nu hele verden til at forbyde markeder med vilde dyr. Det er et vigtigt signal fra verdensorganisationerne, mener biolog i Dyrenes Beskyttelse.
- Den lærestreg, vi får lige nu, er meget klar. Hvis vi ikke passer på naturen, vil naturen gøre det af med os.
Sådan lød ordene fra De Forenede Nationers (FN) biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, da hun i sidste uge gav interview til det britiske nyhedsmedie The Guardian.
I interviewet understreger Elizabeth Maruma Mrema, at der en direkte forbindelse mellem klodens dyremarkeder og nogle af de værste sygdomsepidemier i moderne tid. Dyremarkederne er en katalysator for spredning af farlige sygdomme, og derfor opfordrer hun verdens ledere til at få dem lukket.
Den samme bøn lyder nu fra WHO. Verdenssundhedsorganisationen tilskynder lande over hele kloden til at få lukket dyremarkederne, fordi de udgør en stor fare for både dyr og mennesker.
- Tre ud af fire nye sygdomme kommer fra dyr. Nogle af dem direkte fra dyremarkeder, andre fra andre steder, hvor kontakten mellem mennesker og vilde dyr er tæt. Derfor skal vi være sikre på, at vi forhindrer mulighederne for sygdomsspredning, siger WHOs Dr. David Nabarro til BBC Radio
Et vigtigt politisk signal
De seneste udtalelser fra verdensorganisationerne vækker begejstring hos biolog i Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang, der mener, at organisationerne sender et vigtigt politisk signal til verdens ledere.
- Det er et meget vigtigt signal, der bliver sendt til omverdenen, når så store aktører som FN og WHO går ind i kampen for at få lukket dyremarkederne. Det er ikke mere end en uge siden, at Dyrenes Beskyttelse sammen med mere end 200 andre dyreværnsorganisationer appellerede til netop WHO for at få dem til at anbefale et forbud, så det er bestemt en glædelig udvikling, siger hun.
Markederne skal lukkes med omtanke
Anne Sofie Meilvang påpeger dog samtidig, at det endnu er lang vej før et reelt forbud kan rulles ud på verdensplan, ligesom hun understreger behovet for en strategi for de mange millioner mennesker, der i dag lever af handlen.
- Meget af den handel med vilde dyr, som vi ser i dag, involverer nogle af de fattigste befolkningsgrupper i verden, og de skal nødvendigvis tilbydes et alternativ, hvis vi vil sikre os, at handlen ikke blot genopblomstrer på ulovlig vis på illegale markeder rundt omkring, siger hun.
Fotoet er taget på Chatuchak-markedet i Thailand og stillet til rådighed af Jo-Ann McArthur / We Animals