EU-Parlamentet ønsker blandt andet obligatorisk mærkning og registrering, hårdere straffe og et samlet register for familiedyr. Dyrenes Beskyttelse roser ambitionerne fra Europa-Parlamentet.
"Jeg tror, det kan have en reel effekt, hvis forslagene bliver endelig vedtaget, og jeg vil opfordre Kommissionen til at følge trop"
Mange hunde og katte handles i dag på tværs af Europas grænser, og en del af disse handler foregår ulovligt. Forhandlere har nemlig udsigt til en stor fortjeneste, hvis de ikke følger EU’s regler. Det vil Europa-Parlamentet nu sætte en stopper for.
- Det er afgørende, at vi får styr på det her område. Når kriminelle skal tjene mange penge på den ulovlige handel, ser de stort på dyrenes ve og vel, da der er omkostninger forbundet med at sikre netop dét. Det kan vi ikke acceptere, og derfor er jeg meget tilfreds med parlamentets beslutning i dag, udtaler socialdemokraten Niels Fuglsang, der er næstformand i Europa-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe.
Med 607 stemmer for ud af i alt 629 stemmer var det et overvældende flertal i Europa-Parlamentet, der onsdag vedtog et betænkningsforslag om en række initiativer, der skal forhindre ulovlig handel med hunde og katte på tværs af de europæiske landegrænser.
Initiativet møder ros fra Dyrenes Beskyttelses familiedyrschef, Jens Jokumsen:
- Ulovlig handel med hunde og katte er et stort problem. Særligt hunde, som hentes ulovligt over grænsen fra hvalpefabrikker i Østeuropa, oplever vi store problemer med herhjemme. Jeg er meget glad for at se, at vores europæiske parlamentarikere tager problemet seriøst og bakker så massivt op om initiativer til at forhindre det. Jeg tror, det kan have en reel effekt, hvis forslagene bliver endelig vedtaget, og jeg vil opfordre Kommissionen til at følge trop, siger han.
Obligatorisk mærkning og registrering
I det vedtagne forslag skriver EU-Parlamentet konkret, at et harmoniseret EU-dækkende system for obligatorisk identifikation og registrering af katte og hunde er et afgørende og nødvendigt første skridt i kampen mod ulovlig handel med disse dyr, samt at registrering og identifikation er afgørende forudsætninger for kontrol, håndhævelse og sporbarhed.
Parlamentet foreslår også hårdere straffe mod blandt andet dyrlæger og nationale myndigheder, som udsteder falske dyrepas. Det gælder myndigheder i både oprindelses-, transit- og destinationsland.
Herudover ønsker parlamentet blandt andet at straffe kriminelle forhandlere med hårde, økonomiske bøder og sanktioner, der opvejer forhandlernes ulovlige indtjening.
For at fremme den lovlige handel ønsker parlamentet et obligatorisk register over godkendte opdrættere og sælgere. Nogle af disse forslag er også til gavn for mennesker, mener Niels Fuglsang.
- At vi for alvor sætter ind over for de her handler gør, at færre dyr mishandles. At sikre dyrenes velfærd er selvfølgelig et mål i sig selv. Men det er også godt for os mennesker, hvis vi får stoppet de ulovlige handler. Handlerne kan nemlig betyde manglende vaccination og sygdomsbehandling hos dyrene. Dermed kan sygdomme - som måske førhen har været begrænsede i omfang - risikere at blive spredt til andre dyr og mennesker i Europa, lyder det fra Niels Fuglsang.
For at forslagene kan blive færdigbehandlet, skal Europa-Parlamentet sammen med Rådet og Europa-Kommissionen blive enige om den endelige lovtekst.