Det kræver en indsats hver eneste dag at have en hund, men til gengæld får man en ven for livet. Arbejdet med at være hundeejer tager tid og er til stor glæde for både hund og ejer.
Hunden skal ikke ende som et møbel i stuen. Det er vigtigt, at man får tænkt dens mentale udvikling ind i sin hverdag, så hunden får oplevet noget nyt
At snuse sig frem til et bundt pengesedler. At kunne give highfive. Eller hvad med at kaste sig ned på ryggen og spille død? Der er ingen grænser for, hvad vi kan lære vores hunde, der ofte velvilligt hopper med på legen og forsøger at lære efter bedste evne. Og træning, nye oplevelser og leg er en vigtig ingrediens i det gode hundeliv:
– Hunden skal ikke ende som et møbel i stuen. Det er vigtigt, at man får tænkt dens mentale udvikling ind i sin hverdag, så hunden får oplevet noget nyt. Hunden skal ikke gå den samme kedelige travetur rundt i kvarteret hver dag. Den skal have nye oplevelser og leg, så den bliver stimuleret og trænet, siger chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen.
Ud over hundens fysiske og mentale kapacitet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lære sin hund.
– Uanset hvad man træner, skal man sikre sig, at hunden får succes. Det er vigtigt, at man ikke giver hunden for store opgaver, og at man slutter hver træning af med en succesoplevelse for hunden. Ens formål med træningen skal svare til, hvad hunden formår, råder Jens Jokumsen.
Arbejde hver dag
Arbejdet med hunden begynder, allerede inden man får hvalpen. Som kommende hundeejer er det nemlig vigtigt at tage stilling til en lang række forhold: Hvad har man af tid, plads, økonomi og overskud i hverdagen til en hund, og hvad kan familien tilbyde en hund.
Ud fra dette finder man den rigtige race, og så skal man ud at tale med opdrættere. Når det endelig er den store dag, og hvalpen kommer hjem til familien, skal man begynde træningen i løbet af de kommende dage. Det er vigtigt, at man tager tingene i hvalpens tempo og hverken giver den for få eller for mange udfordringer og nye oplevelser.
Jens Jokumsen råder også til, at man melder sig til hvalpetræning med hunden.
En stor gevinst
Ikke kun hvalpen, men også unghunden og den voksne hund skal aktiveres og trænes. Man kan fortsætte med at gå til hundetræning med sin hund og med at lave øvelser med sin hund i hverdagen. Som tommelfingerregel skal man regne med at bruge omkring to timer hver dag på sin hund. Det omfatter gåture, pelspleje og træning. Det kan synes af meget, men lægger man indsatsen, er der en stor gevinst:
– Man får en hund med selvtillid, stort mod og med en nysgerrighed over for at møde verden. Desuden bliver båndet mellem ejer og hund rigtig stærkt, hvis man tilbringer meget tid med sin hund og træner med den regelmæssigt. Det skaber tillid mellem hund og ejer og er uden tvivl indsatsen værd. Og vores hunde fortjener det, siger Jens Jokumsen.
Ejerens ansvar
Hunden og mennesket har været kammerater i årtusinder. Vi har avlet dem, alt efter hvad vi havde brug for og fandt flot. Imens har hundene tilpasset sig vores liv og vaner, de er blevet en del af flokken og senere hen af familien. Men på trods af vores lange liv og samarbejde med hundene er vi mennesker ikke altid lige gode til at forstå dem, mener Jens Jokumsen:
– Gennem årtusinder har hundene lært at forstå os og vores signaler, og opgaven med at kommunikere mellem menneske og hund har ligget hos hunden. I den sammenhæng er vi mennesker analfabeter, og vi er ikke kloge nok til at forstå hundene. Der ligger derfor et stort arbejde for hundeejeren i at blive bedre til at forstå, hvad hunden kommunikerer til omverdenen, og den opgave skal man tage på sig.
Der findes ifølge de seneste tal 600.000 hunde i Danmark.
Sådan træner du din hund
• Træn hunden mentalt hver dag
• Træn forholdsvis korte intervaller, 5-10 minutter
• Det er vigtigt, at hunden får succes med træningen
• Træn med positiv forstærkning, hvor man belønner den ønskede adfærd og ignorerer hunden ved den uønskede adfærd
• Skæld aldrig hunden ud
• Læs mere om de dejlige hunde