killing

Dyreinternater og frivillige danskere redder nyfødte kattekillinger

Helt nyfødte killinger svigtes i stor stil, og det har fået Dyrenes Beskyttelse til at etablere et omfattende flaskekillingeberedskab. Projektet involverer fem internater og mere end 1200 frivillige plejefamilier, som i fællesskab hjælper de mange killinger.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Flaskekillingerne skal have mad hver tredje time, døgnet rundt. Det er derfor et stort arbejde at hjælpe dem, når deres mor mangler. Foreningens internater har i forvejen rigtig mange dyr som skal passes, og derfor kan de umuligt hjælpe de mange killinger, som er dybt afhængige af mennesker for at overleve.

- Vi ved, at de her meget unge killinger, har meget dårlige vilkår for at overleve, hvis ikke de har deres mor. Det er en enorm opgave at flaske en killing op, og derfor har vi brug for hjælp, hvis vores internater skal kunne give de mange moderløse killinger vi modtager hvert år en chance for overlevelse, siger Karina Fisker, internatchef ved Dyrenes Beskyttelse.

Det akutte behov for ekstra hænder og hjælp, resulterede i 2017 i, at foreningen samlede et beredskab af frivillige danskere, der i samarbejde med deres lokale internat passer de killinger, som ikke kan klare sig selv og er for små til at kunne spise selv.

I 2023 har de frivillige i samarbejde med Dyrenes Beskyttelses internater i Nordjylland, Brande, Fyn, Roskilde og Århus flasket over 1000 killinger op, som ellers ikke havde overlevet.

Et skridt ad gangen

Projektet med at flaske moderløse killinger op startede i 2017, hvor Fyns Internat deltog som de første, hvor 154 killinger blev flaske op i hånden det år. Det var vigtigt at undersøge, om at det var en succes at flaskekillinger op uden deres mor og om det havde nogen negative effekter for deres adfærd og senere liv i deres nye hjem. Heldigvis var projektet en succes.

- Det var vigtigt at vi sikrede os, at de killinger som var flaskekillinger, havde lige så gode betingelser som de andre killinger. Heldigvis viste det sig, at flaskekillingerne blev sociale, kærlige og klarede sig rigtig godt i deres nye familier, når de blev voksne som killinger, der ikke er flasket op, siger Karina Fisker.

Danskerne støtter op

Danskerne har taget godt imod projektet, og hele 1269 familier har i 2023 hjulpet med at pleje de mange killinger, og resten af de dyr som ankommer til internaterne.

Foreningen er glad for at danskerne har støttet så godt op omkring projektet, da det ikke havde været muligt uden de frivillige. Der går ikke lang tid før sæsonen igen er i fuld gang, og derfor søger flere internater løbende frivillige plejefamilier, som kan stå klar når killingerne kommer.

- Vores internater i Nordjylland, Brande, Århus, Fyn og Roskilde er ved at forberede sig på den kommende sæson, og derfor søger de løbende frivillige der kan hjælpe. Så hvis man sidder derude og har lyst til at gøre en indsats for killingerne, så er der her en mulighed for at hjælpe, afslutter Karina Fisker.

Drømmer du om at blive plejefamilie?

Drømmer du om at hjælpe bittesmå killinger, som ikke kan spise selv og er dybt afhængige af deres plejefamilie? Så læs med her og bliv klogere på, om det kunne være en opgave for dig.