Dyrlæge

Beskyt din hund med vaccination

Der er ikke noget krav til at vaccinere hunde, men hvis man har sin hund med ude blandt andre hunde, er det vigtigt at sørge for, at den at vaccineret korrekt. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man basisvaccinerer sin hund og vedligeholder vaccinerne, så hunden er beskyttet mod sygdomme.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hunde vaccineres for at beskytte dem mod smitsomme sygdomme. Vacciner inddeles i henholdsvis kernevacciner og ikke-kernevacciner. Kernevacciner bør gives til alle hunde, mens øvrige vacciner gives ud fra en individuel vurdering af den enkelte hunds smitterisiko i forhold til, hvor den bor, hvad den laver med sin familie og hvilken race den er.

  • Kernevacciner: Hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse
  • Eksempler på ikke-kernevacciner: Leptospirose, kennelhoste, herpes og rabies

Kernevaccinerne gives som standard til alle hunde, hvorimod ikke-kernevaccinerne gives efter behov ved pasning eller aktiviteter. Skal hunden eksempelvis med til udlandet, er det vigtigt, at den har en rabies-vaccine. Men hvis hunden blot skal være hjemme i Danmark, er denne vaccine ikke nødvendig.

Vaccinér hvis nødvendigt

De fleste hvalpe basisvaccineres tre gange. Typisk ved 7 ugers-alderen ved avler, derefter ved den nye ejer omkring 12 ugers-alderen og igen ved 16 ugers-alderen. Det skyldes, at hvalpen i begyndelsen har antistoffer fra morhundens modermælk og disse antistoffer er først helt ude af hvalpens krop fra 16 ugers-alderen. Oftest vaccineres der igen, når hvalpen er 26-52 uger gammel.

- Efter basisvaccinationen er hvalpen sikret mod de gængse sygdomme, og for en del hunde er det ikke nødvendigt at blive vaccineret hvert år. De antistoffer, hunden får gennem vaccinationen med kernevaccinerne, holder ofte i en længere periode. Det kan derfor være en god ide at tale med sin dyrlæge om behovet for vaccination eller om mulighederne for at titerteste hunden, fortæller Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

En titertest viser, om hunden er beskyttet af antistoffer over for de sygdomme, den blev vaccineret mod i kernevaccinen. Det er ikke nødvendigt at vaccinere en hund, hvis den allerede er beskyttet af antistoffer, og derfor kan en titertest nogle gange være en god løsning. En titertest har samme gyldighedsperiode som en vaccination. Vær dog opmærksom på, at nogle aktiviteter og nogle ikke-kernevacciner kræver årlig vaccination.

Vaccination ved pasning

Hvis man skal have passet sin hund ved ét af Dyrenes Beskyttelses internater, skal man fremvise et gyldigt vaccinationsbevis

Din hund skal være vaccineret mod hundesyge, parvovirus, lever betændelse, para influenza og leptospirose hvert år og have en særskilt kennelhoste-vaccine (BbPI), som højst må være 1 år gammel. Hvis ikke hunden er vaccineret inden for de sidste 3 år, skal der forelægge en målbar antistof titerværdi.