Sommerfugle, snegle, snoge og tudser får særbehandling i Astrid Sandmarks have i Viby Sjælland, hvor kvashegn og stenbunker giver gemmesteder. Græsset får lov at gro sammen med mælkebøtter, kløver og andre vilde blomster.
Sirligt klippede ligusterhække, trimmede bøgehække og brune barjordsbede omkranser de røde og gule parcelhuse i pipkvarteret i Viby Sjælland. Men på Mågevej i udkanten af byen stikker et hvidt hus ud. Mælkebøtter pipler op mellem fliserne foran huset, og knæhøje græsser vokser langs kældertrappen. Her har Astrid Sandmark boet med sin familie siden december 2016. Dengang var der pool med klorvand midt i haven, kortklippet græsplæne, som blev holdt ukrudtsfri med plænerens, og en stor, prangende rododendron.
– Jeg hader rododendron! siger hun og viser, hvor busken stod, indtil hun via en annonce på DBA fik en mand til at grave den op og tage busken med hjem i sin egen have.
På den halvskaldede efterladte plet har hun smidt frø hentet i grøftekanterne. Desuden står en tjavset pind af en sommerfuglebusk og en løvefod tilbage.
– Så helt dogmatisk er jeg ikke, siger Astrid Sandmark, hvis plan er hovedsagelig kun at have danske planter i sin 786 kvadratmeter store have, som hun er i gang med at omlægge fra traditionel villahave til en naturhave med køkkenhave, bær, frugt og vilde hjørner.
– Skulle jeg plante en ny busk, skulle det være trøst. Citronsommerfuglen skal bruge dens blomster til sine larver, forklarer hun.
Åben havelåge
Efter et kursus som vild have-mentor har Astrid Sandmark en søndag midt i september åbnet sin have for gæster for at vise, hvordan hun arbejder med at få mere natur ind i haven til glæde for bier, sommerfugle, snoge og tudser. På kurset blev hun klædt på til at inspirere og hjælpe andre til at øge biodiversiteten og skabe mere liv og vilde hjørner i haver og den bynære natur – eksempelvis ved at åbne sin have og vise andre, hvordan man laver kvashegn og insekthoteller.
– Jeg ved jo slet ikke alt – overhovedet ikke! Men jeg vil gerne vise en have frem med en anden æstetik, som måske er mere rodet end villahaverne nede ad vejen, siger Astrid Sandmark, som går og spekulerer over, hvor hun skal placere et vandhul til glæde for tudser, fugle og insekter.
– Jeg er interesseret i økologi og i at dyrke køkkenhave, og det kan jeg bedre, hvis der er nyttedyr. Selv om jeg bor på landet, og her er marker, så er det meste monokulturer. Derfor kan vilde haver blive fristeder for insekter, siger hun og fortæller om et projekt i Hjørring, hvor 300 haveejere sammen med ’bonderøven’ Frank Erichsen gik sammen om at lave vilde haver og firedoblede bestanden af sommerfugle, fordoblede antallet af bier og tidoblede mængden af svirrefluer.
– Det kan godt være, at mine 700 kvadratmeter ikke gør den store forskel, men det gør de måske, hvis jeg kan inspirere andre.