Horrible forhold på ulovlige kvægtransporter

Afsløring: Horrible forhold på ulovlige kvægtransporter

Dyrevelfærdsorganisationer kan dokumentere, at der svindles med de tyske eksporter af køer. Nu må EU-kommissionen gribe ind over for de lange dyretransporter, lyder opråbet fra Dyrenes Beskyttelse og 66 andre dyrevelfærdsorganisationer.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Stop brutale dyretransporter

Hver en underskrift tæller - vær med i kampen mod dyretransporter.  

Skriv under her 

I dokumentarfilmen ”Dyretransporter uden grænser”, som i går blev vist på tysk tv, kunne man følge skæbnen for 30 køer, der kørte over grænsen fra Bayern registreret som avlsdyr, men endte i Libyen som slagtekvæg – selv om Tyskland påstår ikke at eksportere levende dyr til slagtning. Transportøren udnyttede et hul i EU-reglerne for grænseoverskridende transport af dyr, så køerne fik nye papirer i Slovakiet. Af de nye papirer fremgik deres nye status som slagtedyr.

Dokumentaren følger også turen for 15 dage gamle kalve, som er blevet fjernet tidligt fra deres mor. Kalvene bliver sendt til en opsamlingsstation i Belgien, hvorfra de bliver sendt direkte videre til Spanien for otte måneder senere at dukke op i et libanesisk slagtehus. Det er i direkte strid med de europæiske regler, men uden grænseoverskridende kontrol har transportørerne næsten frit spil til manøvrer som disse. 

”De horrible afsløringer er endnu et himmelråbende bevis for, at der er noget helt galt med den europæiske lovgivning, som tillader, at levende, sansende dyr sendes rundt på kryds og tværs over landegrænser, hvormed kyniske transportører kan udnytte smuthuller i systemet til at bryde reglerne,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse og formand for Eurogroup for Animals, en sammenslutning af 67 dyrevelfærdsorganisationer.

Dokumentarfilmen viser, at dyrene hverken får hvil eller bliver fodret undervejs, som den europæiske lovgivning ellers kræver, ligesom regler om transporttider ikke overholdes. Filmen viser også kvæg, som aflives ved at få halsen skåret over uden forudgående bedøvelse. En praksis, der er forbudt i flere EU-lande, herunder Danmark.

”Nu må vi have EU-Kommissionen på banen og en gang for alle få sat en stopper for lange dyretransporter og al transport af ikke-fravænnede dyr i det hele taget. Lastbilerne skal slet ikke have lov til at køre af sted i første omgang. Transportforordningen må tages op til revision set i lyset af de seneste års skandalesager,” siger Britta Riis. 

Det er de to europæiske dyrevelfærdsorganisationer, Animals International og Animal Welfare Foundation, der i årevis har efterforsket og dokumenteret den grænseoverskridende svindel med dyretransporter, som er i strid med europæiske og nationale regler for dyrevelfærd. Også herhjemme har Dyrenes Beskyttelse afsløret den ene skandalesag efter den anden med kontrollen af dyretransporter.

ADVARSEL: STÆRKE BILLEDER!