Den danske natur er ikke kun solsorte, myg og egern. Det vrimler med dyr derude, og det kræver ikke andet, end at man holder øjne og ører åbne.
Sjove dyrenavne
Der er mange sjove navne på arter i den danske natur. Nogle af dem er for eksempel løvskovslanghornsmøl, mellemfluen oskar, lille måneplet, klematismåler, tidlig enebærdværgmåler, lakrød møgbille, stor ildfugl, sortmærket overvintringsugle, majspinder, kratløber, stor sabelhveps og blodplet.
Morgenduggen ligger i det lange græs, kalenderen står på sommer, og det er en ægte solskinsmorgen à la danoise med høj sol, knaldblå himmel og fuglesang. Vi har sat os for at bevise, at man ikke behøver at rejse om på den anden side af Jorden for at se på spændende dyr, og har derfor givet os selv opgaven: 1 dag, 3 nørder, 100 arter. På 1 dag skal en biolog, en fotograf og en journalist finde 100 arter så hurtigt som muligt.
KL. 7.00
Med dafnienet, kikkert og friske øjne og ører går starten fra en parkeringsplads i Værløse nord for København med retning mod natur, dyr og frisk luft.
KL. 7.05
Vi ser de første dyr, og biologen Michael Carlsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse, får hurtigt sat navn på arten: en samling mørke rønnespindemøllarver sidder i deres tætte hvide spind, der glitrer i morgensolen. Tre grågæs flyver forbi højt over os, og vi kan høre lærken, solsorten og grønirisken.
KL. 7.15
Vi går væk fra vejen og ind på en grussti med bevoksning på den ene side og en eng med køer på den anden. Der er et væld af dyr i krattet, og vi støder på en lille Philodromus-edderkop, en slåenvikler, stor blødvinge og grå bænkebider. Over os kan vi høre munken. For Michael Carlsen er naturens mangfoldighed en stor del af glæden ved naturen:
"Jeg er vildt fascineret af, hvor mange dyr der er. Der er mere end 2.400 arter af natsommerfugle i Danmark, over 3.800 biller, og der er tovingerne såsom fluer og myg i tusindvis. Hvis folk synes, der ikke er nogen dyr i Danmark, så synes jeg ikke, de har åbnet øjnene. Der er vildt mange! Du kan blive ved med at finde arter."
KL. 7.25
Det vrimler med insekter, der stadig er sløve i den friske morgenluft, og vi ser blandt andet stavedderkopper, mitter, stankelben og snudebiller, der langsomt er i gang med at vågne. En lille skriggrøn agurkeedderkop sidder omvendt med hovedet nedad inde bag spindet, som den har spundet hen over et blad.
KL. 7.39
I mødet med en nøgensnegl og mellemfluen oskar kommer vi op på 31 arter.
KL. 7.57
I bevoksningen spotter fotografen et møl med lange følehorn. Dyrets navn er meget sigende: Den hedder nemlig løvskovslanghornsmøl.
KL. 8.06
Marken til venstre for os er blevet til en lettere bevokset skov, og vi stopper med det samme, da biologen siger, at han har spottet et større dyr. Vi står helt stille. Det pusler og rasler i det nedfaldne løv. Op stikker et par sorte ører, og snart dukker den lille røde krop frem. Det er en rævehvalp, der er ude for at udforske området. Rævehvalpe er ikke særlig sky, de er nysgerrige og en smule naive, og den er blevet så stor, at det er på tide, at den kommer ud på egen hånd. Rævehvalpen går upåvirket videre, inden den forsvinder ned ad skrænten og ind i skoven.
KL. 8.11
Vi kravler over indhegningen og ind til køerne, og Michael Carlsen kaster sig fluks over kokasserne bevæbnet med en pind. Efter lidt tids lortearbejde lykkes det endelig at fange en bille ved navn måneplettet møgkær. Billen bliver indgående studeret og fotograferet, inden biologen slipper billen løs i kokassen igen. Men en god tur i den danske natur behøver ikke at indeholde hverken kokasser eller kamera:
"Jeg kan lide den danske natur, fordi jeg er født og opvokset i den. En god tur i naturen kræver ikke mere, end at man holder øjne og ører åbne. Man kan finde en plads i solen og så kan man lave insektmeditation, det er meget afslappende. Her finder man et godt sted i vegetationen, og så sidder man og venter på, hvad der dukker op", siger Michael Carlsen.
På safari i Danmark
KL. 8.14
Vi erfarer på egne kroppe, at der er stikmyg. 46 arter.
KL. 8.43
Vi er gået ind i skoven og har spottet en skovskade, en turkisblå almindelig vandnymfe, der med det blotte øje ligner en guldsmed, og en stor husedderkop. Michael Carlsen vender en gammel død træstub om, og fotografen gør os opmærksom på en skolopender. Ud over et væld af bænkebidere er der også løbebiller.
KL. 8.55
På vej ned mod Furesøens bred ser vi en hvid kålsommerfugl og hører spætmejsen. Fra skrænten ind mod skoven lyder der en sagte puslen i de døde blade. Vi kigger alle tre ind i det brune løv. Fra sit hul kigger en lille rødmus tilbage. De sorte øjne er vakse, og den studerer os lidt, inden den smutter ind i sit musehul igen. Ved kanten af søen er der blishøns, toppet lappedykker og almindelig dansk gråand. Vi ser den relativt sjældne bipelssvirreflue. Efter kort tid kan vi høre den store flagspætte, rødstjert og gærdesmutte. 69 arter.
KL. 9.10
Fotografen har gummistøvler på og vader ud i søen, hvor han fisker en sten og et stykke gammelt træ op. På stenen sidder der igler, tanglopper og en tårnsnegl. På det våde træ sidder der vandbænkebidere. Fiske- yngel svømmer rundt i det klare vand.
KL. 9.24
På vores artsliste kan vi skrive gåsebille, hvepsebi, og almindelig spidsmus. Vi er oppe på 78 arter efter 2,5 timer.
KL. 9.44
En admiralsommerfugl flakser omkring, inden den sætter sig i den grønne bevoksning. Vi har set smælder, ørentvist, jordmide, dansemyg og en lille elmecikade. Artstal: 87 styk. Vi kan høre en hvid vipstjert, ringduen og hulduen. I Danmark har vi tusindvis af arter af dyr, og der er stadig mange af dem, vi kender dårligt.
"Der er så mange mysterier i naturen, og de skal alle sammen afdækkes. Det er primært min nysgerrighed, der driver mig ud i den igen og igen. Naturen er fyldt med liv, den kilder nysgerrigheden, og der er noget, jeg skal finde ud af. Den følelse får jeg ikke, når jeg står foran en bil inde i byen", siger Michael Carlsen.
KL. 10.24
Vi går ind i Nørreskoven, hvor der ligger store områder med urørt skov, væltede træstammer og mørnede træstubbe. En musvåge flyver tværs gennem skoven. Michael Carlsen spotter en skorpionsflue.
KL. 10.44
Med bladlus kommer vi i mål med de 100 arter. Men det er svært at stoppe, når man endelig er kommet rigtig i gang, så vi skal lige forbi et lille vandhul. Ved vandhullet snor en snog med de klassiske gule pletter sig væk, da vi ankommer. Vi ser to slags farvestrålende møl, rovbiller og en jagtedderkoppehun, som slæber rundt på sine æg.
KL. 11.28
Vi kan høre sangdroslen og slutter turen af med en dovenflue.