Den omfattende handel med vilde dyr er 50 % højere end først antaget. Det viser et studie, der også forudser, at handlen vil stige yderligere.
Elfenben, tigerskind og næsehorn er alle del af den omfattende handel med vilde dyr, der næstefter handel med narkotika, våben og mennesker, er den fjerdestørste industri for kriminel aktivitet.
Den omfattende handel med dyr er blevet undersøgt i et stort studie i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science Magazine. I studiet undersøger forskerne udbredelsen og omfanget af den handlen med vilde dyr og er kommet frem til, at handlen er mere omfattende end først antaget: mellem 40-60 % højere end forventet.
”Omfanget af arter, der bliver handlet med er forbløffende og risikoen for, at det vil vokse yderligere er meget alarmerende”, siger medforfatter på studiet professor David Edvards fra University of Sheffield til BBC.
Biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang er stærkt bekymret over den omfattende handel med vilde dyr:
”Det er en frygtelig nyhed, at handlen med vilde dyr er langt større end hidtil antaget. De vilde dyr bliver ofte jaget, indsamlet og holdt under kummerlige kår i små bure, hvor de lider frygteligt, inden de bliver solgt. Mange af de handlede dyr er desuden truede. Handlen med de vilde dyr må og skal standses nu”.
Handlen kan føre til udryddelse af arter
I 2010 blev det sidste vildtlevende Javanæsehorn fundet skudt og uden det karakteristiske horn. Javanæsehornet var blevet offer for hensynsløse krybskytter, der skød dyret for at få fat i det eftertragtede horn, der kan sælges for store summer på det sorte marked.
Javanæsehornet er ikke det eneste af de handlede vilde dyr, der er truet af udryddelse. Handlen med vilde dyr, til delikatesser, medicin eller som eksotiske kæledyr, er nu en af de største årsager til hvirveldyrenes risiko for udryddelse skriver forskerne i rapporten.
Studiet, der kiggede på hvirveldyr som pattedyr, fugle og fisk, kom frem til, at 18 % af alle hvirveldyr bliver handlet i dag. Det svarer til 5579 dyrearter, der verden over bliver handlet fordi deres kød, skind, skjolde eller skæl er eftertragtede som delikatesser eller medicin.
Forskerne forudser, at handlen med de vilde dyr vil fortsætte med at stige, og at op mod 8775 arter af hvirveldyr vil være i risiko for at blive udryddet på grund af handel.
”Det er dystre udsigter for fremtiden, forskerne kommer med. Det er helt tydeligt, at handel med vilde dyr er en af de primære årsager til, at visse arter af hvirveldyr er truede. Handlen med vilde dyr giver ikke kun dyrene kummerlige kår på markederne, handlen er også med til at udrydde de vilde dyr. Derfor må handlen med vilde dyr endelig ikke øges og vi skal gøre alt, hvad er er vores magt for at stoppe den”, siger Anne Sofie Meilvang.