DILEMMA MED DYR: DIN NYE YNDLINGSPODCAST

En truende bæver, rappe undulater og kaniner i landsbyer er nogle af de dyr, du kan møde i Dyrenes Beskyttelses nye podcast Dilemma med Dyr

Podcasten Dilemma med Dyr er Dyrenes Beskyttelses podcast om dyr. Podcasten hyggenørder med viden om vilde dyr, kæledyr og alt midt imellem.

Udgangspunktet for podcasten er de spørgsmål, lytterne stiller. I studiet svarer Dyrenes Beskyttelses eksperter på spørgsmål, der kan handle om alt fra hvorfor uglen kan dreje sit hoved rundt til hvorfor katte kan lide at ligge højt oppe. 

Hvis man selv har et spørgsmål om dyr kan man sende det til her

fix-itunes-store-connection-issues.jpg  Spotify.png  58af04446c252499281ae91f_0.png

IMG_1230-1600px.jpg

Vært: Marie Hougaard

Musik: Loopster Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Vi kender det fra os mennesker, at vi kan have en dårlig dag ind imellem, og det kan der være mange forskellige årsager til.  Der er ingen tvivl om, at det vil vi også kunne se hos mange dyr. Man har forsket i det i forhold til søvn hos hunde, når de ligger og sover og formentlig drømmer. Hvis de har haft en moderat stresset oplevelse dagen op til de skal sove, bliver deres søvnmønster anderledes og påvirket af den oplevelse, de har haft. Derfor vil jeg også vurdere, at de kan have en dag, hvor de er påvirkede. Der kan være mange ting, der påvirker, at man har en dårlig dag, det kan både være ydre omstændigheder, men det kan også være noget hormonelt, som gør, at dyrene er påvirkede af det og kan virke som om de har en dårlig dag. Og man kan også sige, at dyr kan være i både godt og dårligt humør.

/Jens Jokumsen

Ja, det gør de, for de kan ikke lukke øjnene. Bortset fra nogle få hajer har fisk ikke øjenlåg, og de er derfor tvunget til at have åbne øjne hele tiden. Fisk sover eller hviler eller hvad vi nu skal kalde det, for det er lidt svært at sammenligne direkte med pattedyr, fordi deres hjerner er noget anderledes indrettet. De opsøger steder, hvor de kan føle sig mere sikre og de lukker ned for aktiviteten i perioder. Fiskene opsøger aktivt de her hvileperioder, som er ligeså vigtige for dem som for alle mulige andre dyr. Nogle fisk flyder på samme sted, mens de hviler sig, andre borer sig ned et sikkert sted i mudderet og nogle fisk finder en passende rede.

/Michael Carlsen

Nej, elefanters stødtænder vokser ikke ud igen. Hos elefanter er stødtænderne i virkeligheden forvoksede fortænder i overmunden, og de vokser hele livet. Stødtænderne bliver blandt andet brugt til at grave med, og som våben. Elefanten har en foretrukken stødtand, ligesom vi har en foretrukken hånd, og kan altså være højre- eller venstrestødtandede. Elefantens tænder er i det hele taget meget fascinerende. Elefanter har kun fire store kindtænder, to i overmunden og to i undermunden og hver tand kan veje et kilo. Elefantens føde, som fx bark og blade, slider på tænderne, så seks gange i løbet af et liv skifter elefanten tandsæt af kindtænderne. Når elefanten har brugt sit sidste tandsæt op i 60-70årsalderen, kan den ikke tygge sin føde mere, og hvis den ikke er død af noget andet inden, dør den af sult.

/Sofie Meilvang

STIL DIT BEDSTE SPØRGSMÅL OM DYR

Hvor gammel bliver en ræv? Kan hugorme svømme? Spørg løs.