Neutralisering (fælles betegnelse for kastration og sterilisation) af katte beskytter ikke kun mod uønskede killinger. Det har også en række sundhedsmæssige fordele, som både ejere af hun- og hankatte kan drage fordel af.

At kastrere og sterilisere sin kat er ofte noget, katteejere gør for at undgå uønskede killinger. Dog er der også en række helbredsmæssige fordele ved at få sin kat neutraliseret, som både kommer dyr og mennesker til gode.
- Når katten neutraliseres, undgår både naboer og en selv løbetidens kattejammerrock, hvilket de fleste nok sætter pris på. Men der findes også en lang række sygdomme, som kan forebygges gennem neutralisering, så der er mange gode grunde til at lade sin kat enten sterilisere eller kastrere, understreger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Steriliser din hunkat
For en hunkat forebygger sterilisering livmoderbetændelse, tumorer, samt kræft i livmoderen, æggestokkene og mælkekirtlerne. Sterilisering forebygger også risikoen for at få virussygdomme såsom katte-AIDS, og risikoen for katteleukæmi nedsættes kraftigt, hvilket sker, da behovet for kontakt med andre katte nedsættes.
- Der findes p-piller til katte, men de er forbundet med en risiko for alvorlige bivirkninger såsom kræft i mælkekirtlerne. P-pillerne beskytter heller ikke 100 % mod drægtighed og slet ikke mod smitsomme sygdomme som katte-AIDS, der blandt andet overføres ved seksuel kontakt mellem kattene, fortæller Jens Jokumsen.
Kastrer din hankat
For hankatte betyder en kastration, at risikoen for katte-AIDS, katteleukæmi og tumorer mindskes kraftigt. Det medfører samtidig, at hankattene strejfer mindre, hvilket reducerer risikoen for trafikulykker og for, at de kommer så langt fra hjemmet, at de ikke kan finde hjem igen. Desuden slås hankatte mindre, når de er kastreret, hvilket mindsker risikoen for skader og bylder generelt.
- En anden fordel ved kastration, som mange mennesker nok vil sætte pris på, er, at hankatte ikke strinter lige så meget efter indgrebet, og deres urin lugter også mindre kraftigt, afslutter Jens Jokumsen.