Hvad skal man gå efter, når man vil være sikker på, at anden til jul og Mortens Aften har haft et ordentligt liv? Bliv klogere på at vælge en and med bedre dyrevelfærd.
’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ – din garanti for god dyrevelfærd
Adgang til det fri
Flokken har adgang til udeareal med god plads, hvor dyrene kan bevæge sig frit og udleve naturlig dyrevelfærd.
Døgnrytmen er naturlig
Der er krav om dagslys. Derfor har dyrene en naturlig døgnrytme.
Flokkene er små
Dyrene holdes i mindre flokke bestemt ud fra art og adfærd.
Adgang til badevand
Ænder skal altid have adgang til vand, så næb, næsebor og hoved kan holdes rent.
Et liv på friland
Dyrene lever hovedparten af deres liv på friland.
Ænder har ligesom alle andre dyr en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Ifølge Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, er det særligt vigtigt at støtte dyrevelfærden for ænder og andre fjerkræ. De er nemlig det landbrugsdyr, hvor der lever flest dyr på mindst plads.
Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, adgang til badevand og en stribe andre parametre, fortæller chefkonsulenten.
”Alt for store flokke kan stresse ænderne i sådan en grad, at de bliver aggressive og begynder at bide og skade hinanden. Især berberianden er fra naturen meget aggressiv over for artsfæller. Pekinganden er derimod mindre aggressiv og derfor mere egnet til at gå i store flokke. Man bør derfor som forbruger først og fremmest gå efter dén og ikke købe berberianden,” siger Pernille Fraas Johnsen.
Næbkupering, plads og adgang til badevand og udendørs arealer
Næbkupering eller trimning, hvor man fjerner det yderste af næbbet, bruges især blandt de mere aggressive racer som berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, om næbkupering er anvendt, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om der er adgang til badevand.
Som forbruger kan man vælge en økologisk and, da økologiske ænder ikke næbkuperes, og de har adgang til badevand.
Derudover foreslår Pernille Fraas Johnsen, at man går efter danske ænder, og allerhelst en frilandsand, der har mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.
”Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning,” siger hun.