Hele pensionsopsparingen blev hævet og investeret i de frilandsgrise, som blev til den
økologiske succeshistorie om Hanegal. Nu investerer iværksætterparret i proteiner fra
planter og fra køer, der går med deres kalve på naturrige marker. Mød Årets Dyreven
2021.
"Tiden var inde til et nyt lag i bæredygtighed: det plantebaserede. Vi har sendt kulstof op i atmosfæren de sidste 60 år. Nu skal det gå den anden vej: ned i jorden"
Svarende til 320.000 slagtesvin årligt. Så meget kød kan der produceres i den diskrete bygning på bare 2.400 kvadratmeter uden for Hedensted i Jylland. Eller: så meget proteinrigt plantekød kan der fremstilles på Organic Plant Proteins fabrik, når den kører for fulde omdrejninger. Dermed kan den spare mange tusinde slagtedyr for et liv i det industrielle landbrug. Plantekødet er nemlig lavet af ærter og hestebønner, men bid, tekstur og proteinindhold svarer én til én til kød fra dyr.
– Tiden var inde til et nyt lag i bæredygtighed: det plantebaserede. Vi har sendt kulstof op i atmosfæren de sidste 60 år. Nu skal det gå den anden vej: ned i jorden, siger fabriksejer Ulrich Kern-Hansen, som sammen med Fie Graugaard udgør ægteparret, der har for vane at risikere alt, hvad de ejer og har, for det, som de tror på: At reformere vores landbrug og fødevareproduktion, så dyr, klima og biodiversitet har det godt.
Fra grise til planter
De er iværksætterparret, som startede Hanegal, mærket på den økologiske leverpostej og andet pålæg lavet af kød fra grise på friland hele året og hele livet. Vel at mærke i en tid, før økologi og friland var udbredte begreber endsige til salg på supermarkedernes hylder. I dag står der Hanegal på prisvindende plantepostejer og færdigretter. Fordi Hanegal for længst har besluttet, at 85 procent af produkterne i 2030 skulle være plantebaserede. Da den succesrige virksomhed nærmede sig sit 25-års jubilæum, var Ulrich og Fie klar til at slippe. For at tage fat på noget nyt. De solgte deres andel af Hanegal og investerede endnu en gang alt som pionerer for de økologiske planteproteiner, som nu sælges i for eksempel Meny, Irma og Nemlig.com.
Proteinindholdet i det spiseklare plantekød er 18 gram per 100 gram. Til sammenligning er indholdet i fersk kylling 20 gram per 100 gram. Klimabelastningen af plantekødet er 0,9 kilo CO2e per kilo. Til sammenligning udleder et kilo hakket oksekød ca. 30 kilo CO2e.
. – Vi kan lave mad nok til alle på den her måde. Hvis du vil have noget nyt til at ske, så kan du ikke gøre det bagudskuende ved en markedsanalyse af det bestående. Så må du selv tro på det og gå forrest, investere i det og skabe det marked, siger Ulrich Kern-Hansen.
... og klimarigtige malkekøer med kalve
Parret har netop investeret i en gård med malkekvæg ved Limfjorden, hvor køer går med kalve og græsser på områder med vedvarende græs. Køernes græsning lagrer kulstof i jorden og fremmer biodiversiteten på arealerne.
– Projektet skal vise koens rolle i fremtidens landbrug, hvor 15 procent af vores proteiner skal komme fra græssende dyr og 85 procent fra planter i et landbrug, der optimerer klimahensyn, biodiversitet og dyrevelfærd, siger iværksætteren, som har udsat pensionen på ubestemt tid.
... glad for at læse artiklen?
... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger.