Der dumpes dyr som aldrig før, og som noget nyt efterlades hundehvalpe også til uvis skæbne. Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral
For første gang når Dyrenes Beskyttelse flere end 600 henvendelser med såkaldte papkassedyr på et år. Det er sager med dyr efterladt af deres ejere, som i sidste ende ender hos foreningens internater. Det er trist rekord, mener foreningen.
- Det er ganske enkelt skræmmende, at dyr efterlades til en uvis skæbne af deres ejere. Ikke sjældent er det rent held, at dyrene kan reddes, når de bliver fundet, siger Jens Jokumsen
Tallet dækker over henvendelser om dyr, som er fundet i papkasser, transportkasser eller lignende og efterfølgende meldt til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Ved udgangen af november var der 596 henvendelser om i alt 1134 dyr. I hele 2020 var der 556 henvendelser om dumpede dyr.
Langt størstedelen er de dumpede dyr er katte, men som noget nyt er en del hundehvalpe også blevet dumpet.
- Det er en bekymrende udvikling. Det tyder jo på en brug-og-smid-væk-kultur omkring kæledyr, siger Jens Jokumsen.
Tendensen med dumpede hundehvalpe falder sammen med, at foreningens internater i år har fået mange henvendelser fra hvalpeejere, som alligevel ikke magter at være hundeejere og ønsker hjælp til at finde et nye hjem til deres hvalp. Tidligere har det været et særsyn, at ejere indleverede hvalpe på under ét år.
Derfor dumpes hundehvalpe
Det kan undre, at hundeejere dumper deres hunde samtidig med, at priserne på hundehvalpe er høje. En gennemgang af sagerne viser da også, at de dumpede hunde ofte er syge.
Det gjaldt for eksempel en seks uger gammel malteserhvalp, der en kold efterårsdag blev efterladt i en papkasse foran Vangede Dyreklinik. Hvalpen kom til Roskilde Internat, men viste sig desværre ved nærmere undersøgelser at havde vand i hovedet i meget alvorlig grad. Derfor måtte Lilly My, som hun var blevet navngivet, desværre aflives kort efter, at hun var blevet fundet.
- Det er skammeligt, at ejerne ikke vil tage ansvar for hundene, også når de viser tegn på sygdom, siger Jens Jokumsen
Andre gange er hundene tilsyneladende blot til for meget besvær. Det var tilfældet, da en ti uger gammel hundehvalp blev fundet efterladt på en tankstation i Helsingør. Hvalpen var blevet efterladt i en transportkasse, med alle sine ting og en seddel med besked om, at ejerne ikke måtte tage hvalpen med ind i Sverige, da den var for lille til at få rabbies-vacination. Lillith, som hun blev døbt, var et fysisk pragteksemplar, og den nysgerrige hvalp endte med at blive adopteret af veterinærsygeplejersken, som tilså hende på Københavns Dyrehospital.
Størstedelen af dumpede dyr bliver heldigvis reddet. Det gælder også alle de andre dyr, der ender på internaterne. I alt har Dyrenes Beskyttelses ti internater frem til december fundet nye og kærlige hjem til 6800 dyr i år.