killinger med øretatovering

Er din kat registreret korrekt?

Alle katte, der adopteres fra Dyrenes Beskyttelses internater, bliver mærket og registreret. Dette sikrer, at katten kan finde tilbage til sin ejer, hvis den skulle blive væk. Det er dog afgørende, at katteejere selv tjekker, at registreringen er korrekt.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Det sker desværre ofte, at Dyrenes Beskyttelses internater modtager katte, som er mærkede, men ikke registrerede. Selvom det er tydeligt, at katten har et hjem, bliver det næsten umuligt at finde frem til ejeren, når registreringen mangler.

Det er alligevel lykkedes personalet på dyreinternaterne at finde frem til ejere af forsvundne katte et par gange. 

- Vi oplever gang på gang, at katteejerne bliver overraskede over, at katten ikke er blevet registreret korrekt hos dyrlægen. Derfor er det vigtigt, at man som katteejer selv følger op på kattens registrering, så den kan komme sikkert hjem igen, hvis den skulle blive væk, siger Karina Fisker, internatchef ved Dyrenes Beskyttelse. 

Det er ejers ansvar at sikre korrekt registrering

For at få sin kat mærket og registreret, skal man besøge en dyrlæge. En chip kan indsættes uden bedøvelse, men for at øremærke katten kræves fuld narkose, hvilket ofte gøres i forbindelse med neutralisering.

Når dyrlægen har øre- eller chipmærket katten, udfyldes en formular, som sendes til Det Danske Katteregister eller Dansk Katteregister. Efterfølgende modtager ejeren en bekræftelse på e-mail. Hvis denne ikke modtages, er det ejerens ansvar at følge op og kontakte registret.

Ved ejerskifte, for eksempel hvis man overtager en kat fra en anden familie, skal den tidligere ejer registrere ejerskiftet i katteregistret. Tilsvarende er det vigtigt at opdatere registreringen ved ændringer som skilsmisse, så katten altid er registreret til den rette person.

Lovgivning kan styrke kattevelfærden

Dyrenes Beskyttelses internater modtager hvert år flere tusinde ejerløse katte, som tydeligvis er tamme, men som ikke kan komme hjem til deres ejer, fordi de ikke er mærket og registreret. Hvis Danmark gjorde mærkning og registrering lovpligtig, ville det styrke kattenes velfærd. I Sverige er mærkning og registrering gjort lovpligtig fra januar 2023. 

- Hvis alle ejerkatte var mærkede og registrerede, ville mange af de nødstedte, tilskadekomne og syge katte, der ender på internaterne, kunne finde hjem igen. Samtidig ville kattevelfærden blive betydeligt forbedret, da vilde katte ikke ville være tvunget til at leve på gaden uden mulighed for hjælp. En lov om mærkning og registrering vil gavne både katte, ejere og internater, der hvert år er fyldt med ejerløse katte, siger Karina Fisker. 

I 2023 modtog Dyrenes Beskyttelse 9.697 katte og killinger. Disse tal understreger, at behovet for en kattelov er større end nogensinde før.