Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flere tusinde henvendelser om katte, som er løbet til fremmede huse. Tilløberkattene har dog ofte et hjem, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Sådan mærker og registrerer du din kat
Den 1. juli 2021 trådte en ændring i Lov om Mark- og vejfred i kraft, der betyder, at finder man en umærket kat, kan alle tage den til sig uden at efterlyse en ejer i 72 timer først. Derfor bør alle katteejere få mærket og registret deres katte, så de er sikre på, at de har retten til deres kat.
Katten kan blive mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen. Begge dele skal du have gjort hos din dyrlæge. For at folk skal kunne finde frem til dig, hvis de finder din kat, skal den også registreres.
Der findes følgende katteregistre i Danmark:
En fremmed kat, der miaver foran hoveddøren, er ikke noget usædvanligt syn. Alligevel giver de enlige katte grund til bekymring, og derfor modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flere tusinde opkald fra bekymrede danskere, der har oplevet katte, der kom til deres sommerhus eller hus og tiggede mad.
De fleste af disse katte er dog ikke i nød, men blot ude og se, om de kan finde noget ekstra lækkert at spise.
- Hvis katten er sund, rask og kælen, så har den højst sandsynligt et hjem, hvor nogen savner den. Det vil derfor være bedst, hvis man undlader at fodre katten, når den kommer forbi og tigger mad, da den helt sikkert vil komme igen, hvis man giver den noget, forklarer Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse.
I 2023 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 3.523 opkald om katte eller killinger, der var tilløbet ved en ejendom, men som ellers var uskadte. Mange af disse katte har et hjem, men er enten blevet væk fra familien eller er måske ude og tigge mad ved naboerne.
Hjælp katten hjem igen
Ifølge Dyrenes Beskyttelse har katten højst sandsynligt et hjem, hvis den er sød og kælen og gerne kommer hen og snakker. Det kan derfor være en god idé enten at efterlyse dens ejer i lokale grupper på Facebook eller måske gå en tur rundt og spørge, om nogen savner deres kat. Hvis den er øretatoveret, er det også muligt at slå kattens ejer op i et af de to katteregistre.
- Hvis en kat er øretatoveret med et nummer, kan man gå ind og slå det nummer op og på den måde finde ud af, hvor katten hører hjemme. Hvis den blot har tatoveret et C, betyder det, at den er chippet, og her er man nødt til at undersøge, om ens lokale dyrlæge kan hjælpe med en scanning, siger Anders Højgaard Tølbøll og fortsætter:
- Hvis katten er sund og rask, vil det bedste være at lade den være. Hvis den derimod har tydelige skader eller er syg, og man ikke ved, hvor katten hører hjemme, skal man ringe til 1812, så katten kan få hjælp.
Har du fundet en tilløberkat?
Hvis katten er tam og kontaktsøgende, har den med stor sandsynlighed en ejer. Derfor kan vagtcentralen godt bede folk om at efterlyse en ejer i området og stemme dørklokker. Dette skyldes, at katten blot kan være ude at udforske sine omgivelser. Hvis man tager katten ind, risikerer man at forstyrre dens mulighed for at finde hjem.
Hvis katten er tydeligt skadet eller syg, skal man altid ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, så katten kan få hjælp.