Mink i bur
Mink i bure

Organisationer i samlet opråb til regeringen: Forbyd minkavl permanent!

Fem dyreværns- og miljøorganisationer opfordrer i dag i et åbent brev indtrængende regeringen til at forbyde minkavl permanent. Det bør ske af hensyn til både dyrene, folkesundheden og miljøet. Og beslutningen bør træffes til efteråret, mens burene stadig står tomme

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

“Kære Regering - hvilken vej vælger I?” Spørgsmålet er overskriften i en helsidesannonce indrykket i Politiken af fem dyreværns- og miljøorganisationer - heriblandt Dyrenes Beskyttelse. Budskabet er klart: Regeringen bør indlede det kommende folketingsår med at forbyde minkavl permanent. Ifølge organisationerne vil det være en historisk fejltagelse, hvis burene igen fyldes med mink:


Mange tungtvejende argumenter
I det åbne brev, som er direkte stilet til henholdsvis fødevareminister, Rasmus Prehn, sundhedsminister, Magnus Heunicke og miljøminister Lea Wermelin, peger de fem organisationer på, at et forbud mod minkavl bør indføres alene af hensyn til folkesundheden og miljøet. Med det er først og fremmest det rigtige af hensyn til dyrene.

- Der er rigtig mange gode grunde til aldrig af avle mink igen. Vigtigst er dog, at mink er aktive rovdyr, som i minkfarmene tilbringer hele deres liv i meget små og golde trådbure, hvor de er afskåret fra at udfolde deres basale naturlige adfærd og få opfyldt deres behov. Med et permanent forbud vil Danmark komme i bølgen af lande, der tager dyrenes velfærd alvorligt og stopper denne produktion af i går, siger Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr og mink hos Dyrenes Beskyttelse. 

 

Udover den dårlige dyrevelfærd udgør minkfarme en risiko for fremtidige sygdomsudbrud og pandemier, fordi de kan være reservoirer for vira som corona, som kan mutere i minkene og dernæst springe til mennesker. 

Desuden er minkfarme en kilde til forurening, idet de udleder store mængder ammoniak. Nedlukningen af minkfarmene er således særdeles gavnlig for den danske natur og miljø, og har blandt andet bragt Danmark tættere på at kunne leve op EU’s krav om 24 procents reduktion i ammoniakudledningen, som allerede skulle have været nået i 2020. 

 

Udover Dyrenes Beskyttelse, står også Anima, World Animal Protection, Greenpeace og DOSO bag annoncen.