De seneste år har en svensk elefant trukket sig mere og mere fra sin elefantfamilie og er derfor blevet overflyttet til Knuthenborg Safaripark. Her skal hun bo på Elefantsletten, der sidste år blev opført i et samarbejde mellem Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark.
En tonstung sejr: Sidste år kunne Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark fejre en stor sejr, da Danmarks sidste cirkuselefanter flyttede ind på Elefantsletten. Årtiets kamp for at få forbudt vilde dyr i cirkus var vundet. De fire pensionerede cirkuselefanter Lara, Djungla, Jenny og Ramboline kunne, efter årevis i manegen, endelig nyde deres otium.
Elefantsletten er med sine 14 hektar Europas største anlæg for elefanter, og der er rigelig plads til flere elefanter end de fire cirkusdamer.
"Elefantsletten er udtænkt og designet med det for øje, at der skal være plads til flere tiloversblevne elefanter fx fra avlsarbejdet eller cirkus. Det er derfor meget glædeligt at kunne hjælpe en utilpasset elefant. Elefanter er meget sociale dyr, og at vi kan være med til at give hende en ny chance viser, at vores arbejde med Elefantsletten har været helt rigtig", siger Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Udsigt til nye venner
Den pensionerede elefant er den 43-årige afrikanske elefant N’yoka. Hun har boet størstedelen af sit liv i Borås Djurpark i Sverige i en flok på otte elefanter. På sine ældre dage er hun blevet nervøs for elefantflokkens tyre og kalve, som er en stor del af flokken, og derfor har N’yoka trukket sig mere og mere de seneste år
Heldigvis får N’yoka nu en chance for at finde nye kammerater på Elefantsletten i Knuthenborg Safaripark. Hun skal nemlig flytte ind i det store anlæg og gå sammen med de pensionerede cirkuselefanter.
"I naturen går hun-elefanter i mindre eller større familieflokke sammen med andre hunner fra familien og deres unger. Det ligger altså på det nærmeste kodet ind i dem, at de er sociale dyr med meget komplekse sociale strukturer med fx kommunikation, samarbejde og fællesskab. Det er derfor helt essentielt for langt de fleste elefanter, at de er med i et fællesskab. Lidt ligesom med os mennesker," siger Anne Sofie Meilvang.
Borås Djurpark sender deres elefantpasser med til Knuthenborg, så N’yoka kan få en bedst mulig start blandt de nye venner. Håbet er, at hun kan blive ven med Ramboline, for de to ligner nemlig hinanden en del.
Lyt med: Er elefanter bange for mus?
Er du også helt vild med elefanter? Lyt med i vores podcast om det stolte dyr, hvor vi blandt andet finder ud af, om elefanter er bange for mus, om de kan hoppe og hvorfor de egentlig har så store ører.
Elefantanlægget i Knuthenborg
Elefantstalden i Knuthenborg er 2000 m2
Elefantsletten er et 140.000 m2 stort savannelignende anlæg
Udenfor har elefanterne adgang til sø og træer så de selv kan vælge, hvor de har lyst til at være
Anlægget er blevet til i samarbejde mellem Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark