Vilde bier stikker ikke. Det ved Peder Størup, som har taget portrætter af 101 bier til
en plakat, der får os til at holde af de bittesmå bebudere af rig natur.
Han er kun blevet stukket en enkelt gang. Manden bag plakaten med 101 bier på. Ikke tegninger, men portrætfotos af levende modeller, som han har opstøvet med stor omhu, taget med hjem til studiet og kørt retur til startdestinationen. De fleste vilde bier er nemlig nært knyttet til en helt særlig blomst, som ikke findes hvor som helst. Det har taget to somres udflugter for bidetektiven at finde et eksemplar af hver af de 100 vilde bier og en enkelt husholdt honningbi.
– Det er som at lede efter en nål i en høstak, for bierne er helt ned til fire-fem millimeter. Men når jeg ved, hvor bien tidligere er fundet, og hvilken blomst den suger nektar fra, så ved jeg, hvor jeg skal kigge, siger Peder Størup om sin lillebittevildtjagt.
Fra sin base på gården ved Silkeborg har han været vidt omkring. Nogle gange med flere overnatninger i felten og nogle gange uden det held, som kræves ud over ihærdighed og viden om de enkelte biers færden og flyvetider. Andre gange har han opdaget en bi uden at have sin lille transportkop med, og så har han fanget bien i hånden og transporteret den håndholdt. Den skal nemlig med hjem for at få det rigtige billede, ”… hvor den sidder og kigger direkte ind i kameraet,” siger Peder Størup.
Fotos: Peder Størup
Frygtelig fredelige
Selv om han har været omsværmet af bier, er han kun blevet stukket én gang. Det skyldes, at vilde bier normalt ikke stikker. Det er hvepse og honningbier i bistader samt undtagelsesvis humlebier, der kan være aggressive. Hos de vilde bier laver hver hun en rede, for eksempel i jorden eller en ormædt stamme, og lever i symbiose med bestemte planter og nogle gange andre biarter.
Det gælder for eksempel blåhatjordbi, der lever af planten blåhat og til tider opfostrer yngel for blåhathvepsebi, der uopdaget lægger sine æg hos jordbien. Ordningen fungerer fint for alle, så længe der er rigeligt med blåhat. Men hvis den nøjsomme vilde blomst bliver overskygget af kvælstofnærede brændenælder eller bliver pløjet op for den sags skyld, så forsvinder blåhatjordbien. Den kan også blive udkonkurreret på sit levebrød af bistader med 30.000 honningbier.
Peder Størup har lavet biplakaten for at fortælle om vores smukke vilde bier, som de færreste kender. – De fleste kender kun honningbi og humlebi, og nogle gange bliver vilde og sjældne bier udryddet af helt grundløs frygt for stik, siger naturfotografen. Tidligere var han reklamefotograf, men blev inspireret af sine omgivelser i Gudenådalen til at skifte spor.
– Jeg oplevede her i ådalen, hvordan natur forsvandt og dermed også de sommerfugle og bier, som lever på de planter, der forsvinder, når der bliver pløjet, gødet og sprøjtet. Selv har Peder Størup cirka 30 forskellige slags bier på sin jord ved gården, hvor naturen og bierne bliver inviteret indenfor. Heldigvis takker mange af dem ja.
Glad for at læse artiklen?
... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger.