Nytårsfyrværkeri kan være en skræmmende oplevelse for dyrene. Nogle katte kan blive meget angste, og dagene omkring nytår kan være meget traumatiserende. Dyrenes Beskyttelse guider her til at komme bedst igennem nytåret med katten.
Foto: Kim Johnsen, The Lens Photography
Nytårsaften og perioden op til kan være en voldsom oplevelse for katten. Ligesom andre dyr reagerer katte forskelligt på nytårsfyrværkeri, men der er heldigvis forskellige måder hvorpå man kan hjælpe sin kat bedst igennem nytårsaften.
Når katten har angst, kan man se det forskellige måder. Det kan være alt fra at gemme sig til at miste appetitten. Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse forklarer:
”Katten viser angst på forskellige måder, men en typisk tegn er at den gemmer sig under senge, sofaer eller andre møbler og ikke kan lokkes ud. Den kan også begynde og besørge indenfor eller miste appetitten. Typisk vil den også ryste og snige sig langs væggene med sænket hale.”
Hvordan hjælper man katten gennem nytåret?
Der er mange muligheder for at hjælpe katten godt igennem selve nytårsaften. En god idé er at indrette en ekstra god hule til katten et par dage før nytår, et sted den i forvejen er tryg. Det kan være i bunden af et skab eller andre steder den normalt gemmer sig. Hvis man kan sætte mad, vand og kattebakke ind i umiddelbar nærhed af kattens hule er det en rigtig god idé.
Selvom katten ikke normalt besørger indenfor, er det vigtigt at den i dagene omkring nytår kan bruge kattebakke indenfor. Selve nytårsaften er det en god idé at tage katten indenfor og lukke og låse kattelemmen så den ikke kan komme ud. Hvis katten er angst for fyrværkeri, er det vigtigt at den holdes indendørs hvor den kan gemme sig og man kan holde øje med den.
”Hvis katten gerne vil ligge under sofaen eller sengen hele aftenen, så skal den bare have lov til at ligge der. Det er vigtigt den får lov til at være der, hvor den er mest tryg. Og så er det vigtigt den ikke er alene hjemme nytårsaften. Den føler sig højst sandsynligt mere tryg der,” fortæller Jens Jokumsen.
Det kan også hjælpe at trække gardinerne for og tænde en radio eller sætte stille musik på. Det kan dæmpe lysglimt og lyde fra fyrværkeri.
Tal med dyrlægen hvis det er meget slemt
Der findes forskellige former for beroligende håndkøbsmedicin som har dokumenteret effekt. De fleste fås som kosttilskud eller spray. Ofte skal behandlingen med naturmedicin startes senest 2-4 uger før selve nytårsaften. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din dyrlæge i god tid for at spørge om råd eller vejledning.