Fremtiden ser lysere ud for det truede skældyr: Kina har fjernet skældyret fra en officiel liste over godkendt indhold i traditionel kinesisk medicin og desuden givet skældyret en højere grad af fredning.
Skældyret er verdens mest handlede pattedyr og der bliver, ifølge the Guardian, konsumeret 200.000 skældyr om året i Asien. Skældyrets kød bliver anset som en delikatesse, men det er især skællene, der er årsag til jagten på det truede dyr.
En politiaktion i 2019 afslørede 25 tons skæl, hvilket svarer til 50.000 døde skældyr. De 25 tons skæl havde en værdi på godt 40 millioner kroner, oplyser et kapitel i en rapport fra FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet, UNODC.
To tiltag til bedre vilkår for skældyrene
Nu har Kina taget truslen mod skældyret alvorligt og igangsat to tiltag, der skal sørge for, at skældyrene ikke jages i samme grad som nu:
Kina har for det første offentliggjort, at skældyr får en højere grad af fredning, så det nu kommer op på samme niveau som pandaen. Tre ud af de fire asiatiske skældyr er med på den såkaldte rødliste over stærkt truede arter, som IUCN, International Union for Conservation of Nature, udgiver.
Desuden har landet fjernet skældyrets skæl fra en officiel liste fra 2020 over godkendt indhold i traditionel kinesisk medicin. Traditionelt har man i kinesisk medicin brugt de pulveriserede skæl i pilleform til at behandle fx gigt og dårligt blodomløb, men det vil den kinesiske regering altså forhindre i fremtiden.
"Det er virkelig gode nyheder, at Kina tager indtil flere tiltag for skældyret, der i høj grad trænger til beskyttelse. Skældyret er truet, men bliver fanget og transporteret på frygtelig vis, hvor de ofte ligger sammenrullet i små nylonnet i over en uge dækket af egen urin og fæces og uden adgang til vand eller føde. Det er frygtelig dyrevelfærd og jeg håber, de kinesiske tiltag vil nedbringe efterspørgslen på det vidunderlige skældyr", siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.
Skældyrets kendetegn, de kraftige skel, dækker hele dyret undtagen bugen. Når skældyret bliver truet, ruller det sig sammen som en kugle, så de hårde skæl dækker kroppen som et panser. Skællene er af horn, der vokser ud fra huden ligesom hår og bliver også jævnligt udskiftet
Foto: Masteraah
Værdifulde skæl
Skældyret bliver jagtet i Afrika og Asien, hvor de også stammer fra. Skældyrets kød bliver anset som en delikatesse, men det er skællene, der har den højeste værdi. De bliver brugt i kinesisk traditionel medicin, hvor man tørrer skællene, inden man knuser dem til et pulver, man kan lave piller af. Skællene siges at have helbredende effekter på alt fra dårligt blodomløb, barnløshed og gigt.