Elefanter i Thailand

Elefanternes fremtid i Myanmar

Dyrenes Beskyttelse har i 2020 startet et samarbejde med statsinstitutionen, Myanmar Timber Enterprise, omkring driften af mobile elefantklinikker. Projektet skal hjælpe de lokale dyrlæger med uddannelse og erfaring, så elefanter og mennesker kan sameksistere mange år endnu.

Skrevet af:
Anne Sofie C. Meilvang
Foto: Bjarne Clausen. Billedet er fra et lignende projekt i Thailand. 

Når Dyrenes Beskyttelse starter internationale projekter op, så er det altid målet, at de på sigt skal blive selvkørende med lokale midler og arbejdskraft. Således ophørte støtten til de mobile klinikker i Thailand i 2018, da der var tilstrækkelig politisk og økonomisk støtte fra Thailands regering til at videreføre projektet uden eksterne midler.

På samme måde er det planen, at projektet i Myanmar skal støttes af Dyrenes Beskyttelse i foreløbigt fem år. Herefter har de lokale dyrlæger formentlig tilstrækkelig erfaring til at være selvkørende og forhåbentligt vil projektet til den tid være bæredygtigt nok til at kører videre uden ekstern støtte.

Hvordan ser fremtiden ud for de tæmmede elefanter?

Det må forventes, at der i fremtiden bliver mindre og mindre brug for elefanter i tømmerindustrien, og at der derfor fortsat vil være en stor gruppe af de tæmmede elefanter, der bliver arbejdsløse. En elefant i fangenskab bliver typisk 50-60 år, så der er behov for at tænke i løsninger for dem. I Myanmar er der stadig store skovområder og man kan fristes til at tænke; ”Kan man ikke bare sætte dem fri?”.

”Der er ingen tvivl om, at de fleste af os gerne så størstedelen af de tæmmede elefanter tilbage i naturen, så de kunne leve et naturligt liv, men det er desværre ikke så ligetil at sætte flere tusinde elefanter tilbage i naturen,” fortæller Anne-Sofie Meilvang, projektleder for internationale projekter.

Der er omkring 2000 vildtlevende elefanterne i Myanmars skove. De er betegnet som ”truede” på IUCN’s rødliste. Det skyldes til dels krybskytteri – ikke kun for deres stødtænder, men også for deres hud, som smugles til Kina hvor den blandt andet bruges til at lave smykker og traditionel medicin.

 

Skovene svinder ind

Skovene i Myanmar svinder ind og fragmenteres mere og mere. Det betyder, at elefanterne kommer til at leve tættere på mennesker, og at der oftere kommer konflikter mellem mennesker og elefanter, hvilket kan være farligt for begge parter. Sætter man tæmmede elefanter, der er vant til mennesker, ud i naturen, er der endnu større risiko for, at de opsøger områder med mennesker. Anne Sofie Meilvang forklarer:

”Det er oftest også sådan, at har man sikre områder, som er gode elefanthabitater, så vil der typisk være vildtlevende bestande af elefanter allerede, og det vil ikke være muligt at sætte tæmmede elefanter ud i samme område, da der formentlig vil opstå konflikter.”

Sagt med andre ord, så vil der i årtier frem i tiden være behov for at tænke løsninger, hvor mennesker og tæmmede elefanter kan sameksistere. For burmeserne er det lige så naturligt at holde elefanter som husdyr, som det er naturligt for os at holde heste, køer og grise i fangenskab her i Danmark. Det er en stor del af deres kultur og noget, de har gjort i tusindvis af år. Denne kultur er nu under forandring, men resultatet bliver, at mange elefanter kommer i klemme. Vi forudser derfor et stort behov for billig og lettilgængelig dyrlægehjælp, og vi håber, at vores mobilklinikker kommer til at spille en afgørende rolle i at sikre velfærden for Myanmars tæmmede elefanter.

  • Del artiklen på: