sanglærke

Landbruget skræmmer fugle væk fra Danmark

Flere fuglearter er i tilbagegang herhjemme, og en undersøgelse fra vidensmagasinet Science peger på landbruget som den største synder. Biolog i Dyrenes Beskyttelse mener, at løsningen er mere natur.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

En undersøgelse i vidensmagasinet Science har opgjort fugletabet i Nordamerika, som viser, at antallet af fugle i USA og Canada er faldet med 29 pct. siden 1970. Det svarer til cirka 2,9 mia. fugle.

De fleste af de fugle, der er forsvundet, er ikke sjældne arter. Det er udbredte fugle som spurve, svaler, solsorte, drosler og finker.

Biolog i Dyrenes Beskyttelse mener, at undersøgelsen fra Nordamerika sagtens kan sættes i parallel til fuglekrisen i Danmark:

”I Danmark er det især gået tilbage for landbrugslandets fugle. Hér er næsten 3 mio. fugle forsvundet på de sidste 40 år – ligesom 421 mio. er væk på Europæisk plan. Men også andre fuglearter, som f.eks. gøgen og nattergalen, er i Danmark gået markant tilbage over de senere år,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

I undersøgelsen fra Science lyder det, at årsagerne er menneskeskabte, og der peges også her blandt andet på landbruget som en af de helt store syndere, da arealerne til natur erstattes med arealer til landbrug.

Mindre plads til landbrug – mere plads til natur

Fuglearterne er en del af den biodiversitet, som ikke bare har en eksistensberettigelse i sig selv, men også er en ressource for os mennesker. De manglende fugle er bl.a. en følgevirkning af voldsom tilbagegang for insekterne. 75 pct. af de flyvende insekter er f.eks. forsvundet.

Fugle har brug for natur for at kunne leve og opholde sig i Danmark. Derfor er et af hovedproblemerne for fuglene i Danmark, at især landbruget fylder så meget sammenlignet med naturen.

”Der er væsentligt færre fugle i landbrugsområder, end der er i skov og på enge. Så jo mere plads vi giver til naturen, jo flere fugle får vi. Omvendt får vi færre fugle jo mere plads vi giver til landbruget. Og selv om den enkelte kan gøre rigtig meget for at invitere naturen ind i haven og hjælpe fuglene dér, så udgør vores haver kun 5 pct. af landets areal sammenlignet med landbrugets over 60 pct.,” siger Michael Carlsen.

Mere plads til natur i det danske landskab ville få en række af de helt almindelige fuglearter relativt hurtigt tilbage på landkortet, men hvis ikke der sker ændringer i den nærmeste fremtid, spår Dyrenes Beskyttelses biolog en kollaps af økosystemerne:

”Vi kender ikke konsekvenserne af tilbagegang for mange arter og helt udryddelse af andre, men da alle et økosystems arter har relationer til hinanden på kryds og tværs – og derfor påvirker hinanden – vil tilbagegange for mange arter i sidste ende kunne føre til deciderede kollaps af de forskellige økosystemer,” afslutter Michael Carlsen.