Fødevarestyrelsen får i disse dage kritik for i årevis at have udeladt førende eksperters råd om MRSA-bekæmpelse, og landbrugets brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, ligeså for at have ført pennen. I Dyrenes Beskyttelse er man rystede over sagen, der i bund og grund skyldes en syg produktion, der beskyttes af tætte forbindelse mellem industri og myndigheder.
Flere medier fortæller i disse dage, at en kommende DR-dokumentar afslører, hvordan Landbrug & Fødevarer har lagt pres på Fødevarestyrelsens arbejde for at forhindre MRSA-fri avlsbesætninger og handelsveje, så MRSA kunne bekæmpes. Resultatet er, at omfanget af smitten hos både svin og mennesker er steget eksplosivt.
Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Birgitte Damm, er rystet over afsløringerne:
”Man har jo tilsyneladende vægtet svineindustriens økonomiske interesser højere end den danske folkesundhed. Det er meget bekymrende,” siger hun.
Problemet er ifølge Birgitte Damm, at landbrugets lobbyorganisationer har alt for stor indflydelse på de politiske processer og myndighedernes ageren.
Det er produktionen, der er syg – ikke grisen
”Midt i virakken om svine-MRSA er det vigtigt at huske, at det dybest set handler om grisenes leveforhold og den måde, svineindustrien er skruet sammen på. Dyrenes handles vidt og bredt og derved spredes smitten. Masser af antibiotika som kompensation for ringe dyrevelfærd fremmer og opretholder de resistente bakterier. Det er en rigtig farlig cocktail,” siger Birgitte Damm.
I den industrielle produktion fjernes de små pattegrise fra deres mor, når de er blot 3-4 uger gamle. Længe før deres mavetarmsystem er klar til at undvære moderens mælk og fordøje det koncentrerede foder, de får i stedet. Og længe før deres immunsystem er klar til at blive udsat for den stressende flyting fra moderen og sammenblanding med fremmede grise.
”Resultatet af denne alt for tidlige fravænning er diarré. Pattegrise bliver syge af at undvære moderens mælk alt for tidligt – og svineindustriens svar på det problem er antibiotika”, siger Birgitte Damm.
”I den vigtige diskussion om, hvor meget og hvor lidt der skal gøres for at finde den resistente bakterie, og hvor farlig den er for os mennesker, må vi ikke glemme dyrene og det grundlæggende problem. Der skal ske et opgør med den industrielle svineproduktion, der arbejder imod grises natur i stedet for med den - og bruger antibiotika til at holde sammen på det hele”, tilføjer hun.
Kontakt: Birgitte Damm, chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, tlf. 51 28 70 37.