Kød bliver i stigende grad erstattet af vegetabilske alternativer, lyder meldingen fra de danske supermarkeder. En stribe nye produkter gør, at forbrugerne i dag har flere muligheder end nogensinde for at udskifte kødet med alternativer, uden at det kan hverken ses eller smages
Frysediskene i de danske supermarkeder bliver i stigende grad indtaget af poser med mystiske produktnavne som Oumph! eller Quorn, og på hylderne med ris og pasta kan man nogle steder støde på granulatagtige poser fra danske Soy4You.
Fælles for produkterne er, at de er blandt de nye kødalternativer, som sammen med et stadigt mere varieret udvalg af vegetarbøffer, soyapølser og tofutyper vokser frem lige nu. Både i Danmark og i udlandet udviser forbrugerne nemlig voksende interesse for enten helt eller delvist at udskifte kød med vegetabilske alternativer.
Supermarkedskæden COOP kan berette om en vækst på 25-30 procents fremgang for kødalternativer i perioden fra 2014 til 2015, og tendensen fortsætter i 2016. Fra Dansk Supermarked lyder lignende toner. Der er det især de veganske frostvarer, der hitter hos kunderne, oplyser kæden.
Mindre kødforbrug skaber bedre dyrevelfærd
Tendensen bekræftes også i flere internationale markedsanalyser, som samstemmende viser, at markedet for kødalternativer er i vækst. Ifølge en rapport fra Markets and Markets forventes den globale omsætning i løbet af de næste fire år at stige med 10 mia. kr., således at den samlede omsætning i 2020 ligger et pænt stykke over 30 mia. kr.
Hos COOP vurderer man, at salget af kødalternativer fortsat vil stige i løbet af de næste fem år, samt at det vil brede sig til flere kundesegmenter. I Dansk Supermarked satser man også på at udvide sortimentet med flere produkter i den nærmeste fremtid.
Her kan du blive klogere på nogle af de mest populære kødalternativer lige nu:
Tofu
Tofu er en sojabønnemasse, som er almindelig i det japanske, kinesiske og koreanske køkken. Det indeholder dobbelt så meget protein som mælk og fremstilles af soyabønner, som koges, males og filtreres til sojamælk, der siden koagulerer på næsten samme måde, som når man laver ost. Den færdige tofumasse presses og formes til blokke. Fast tofu kan bruges til supper, salater, wokretter, kebab, bøffer, pølser og andre retter, der kræver en kødlignende konsistens. Silketofu kan bruges som erstatning for æg og mælkeprodukter i æggekager, milkshakes osv.
Oumph!
Oumph! er et sojaproteinkoncentrat, som udvindes af sojabønner og blandes med vand til en dej. Dejen presses gennem en maskine, som med tryk og varme skaber struktur i produktet. Oumph! har konsistens lidt som kylling og findes i flere varianter og størrelser. Klimaaftrykket fra Oumph! er beregnet til at være to-fire gange mindre end kyllingekød.
Soy4you
Danske Soy4you er baseret på sojabønner og produceres både som småbidder og som et granulat, der kan anvendes som alternativ til hakket kød. Produktet skal først blandes op med bouillon. Soy4you findes i en lys og en mørk variant: Den lyse bruges som alternativ til lyst kød, den mørke (som er tilsat lidt karamel) som alternativ til mørkt kød. Endelig kan produktet bruges i bagværk for at tilføre brødet ekstra protein.
Quorn
Quorn er lavet på svampeprotein og kan i både smag og konsistens minde om kylling eller kalkunkød. Mykoprotein, som svampeproteinet reelt hedder, bliver fremstillet ved en gæringsproces, der minder om gæringen ved brødbagning. Quorn fås både som ”fars” og som større bidder og fileter og kan eksempelvis erstatte hakket oksekød eller kød til wokretter.
Seitan
Seitan er lavet af gluten fra hvede. Det kaldes også for imiteret and, hvedekød eller Buddha-mad, da det bruges i asiatisk køkken som køderstatning til munke, der ikke spiser kød. Seitan fremstilles ved at vaske en klump dej af hvedemel, indtil stivelsen er skyllet væk, og der kun er gluten tilbage. Seitan bruges ofte i stedet for kød i asiatisk, vegetarisk og vegansk mad, da konsistensen minder om kød.