Mindre kød på tallerkenen betyder bedre klima

Mindre kød på tallerkenen betyder bedre klima

Du hjælper klimaet langt mere ved at skære ned på dit kødforbrug end ved at tage korte, kolde brusebade i sparepærens skær. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til mindre kødforbrug og større fokus på velfærdskød.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Skal der for alvor ske en omstilling af vores klima, skal du kaste et kritisk blik på din tallerken. Er der godt med kød og mejeriprodukter på den, er det her, du virkelig kan gøre en forskel. Vi belaster nemlig klimaet langt mere gennem vores fødevarer – først og fremmest de animalske – end vi gør ved at tage lange bade, købe de billigste elpærer eller glemme at slukke for fjernsynets standbyfunktion.

 

"For os er bæredygtighed at tænke nøje over sit forbrug og tilrettelægge det, så der tages hensyn til både dyr og klima. Hold kødfrie dage, og lad generelt kød udgøre en mindre del af måltidet de dage, det er på menuen."
- Britta Riis, Direktør

Ifølge beregninger fra den grønne tænketank Concito er CO2-belastningen fra en gennemsnitsdanskers mad større end den samlede belastning fra personens forbrug af el, varme, benzin og diesel. Inden for fødevareudledningen er det op mod 75 procent, der er koblet op på animalske produkter.

Spiser 40 procent for meget kød 

Når vi danskere sætter os til rette ved middagsbordet, spiser vi hver godt 100 gram tilberedt kød om dagen fra firbenede dyr, det vil sige gris, okse, kalv og lam. Det er hele 40 procent mere kød end Fødevarestyrelsens officielle anbefaling, som lyder på maksimalt 500 gram tilberedt kød om ugen fra firbenede dyr – svarende til 70 gram om dagen. Ifølge direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, er der flere gode grunde til at lade kødet tilbage i køledisken, når indkøbskurven skal fyldes.

- Vi ved i dag, at det ikke er realistisk at vende klimaudviklingen, hvis ikke vi reducerer vores kødforbrug. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse alle kødspisere at bruge mindre kød i den daglige madlavning og holde kødfrie dage. Til gengæld får man bedre råd til at købe kød fra dyr, der har haft et godt liv, forklarer hun. 

Velfærdskød kan hjælpe klimaet

Skal vores kødforbrug dale og klimaet igen komme på højkant, kan det ifølge Concito hjælpe på sagen, at forbrugerne vælger velfærdskød. For jo større dyrevelfærd, jo dyrere kød – og jo mindre vil kødforbruget være. 

Dyrenes Beskyttelse er enig i betragtningen. Bæredygtighed kræver, at man tænker hele vejen rundt. Det er ikke bæredygtigt at producere eller spise store mængder billigt kød, hvor der ikke bliver taget hensyn til dyrene, siger Britta Riis.

- For os er bæredygtighed at tænke nøje over sit forbrug og tilrettelægge det, så der tages hensyn til både dyr og klima. Hold kødfrie dage, og lad generelt kød udgøre en mindre del af måltidet de dage, det er på menuen.

Læs også om: Kød er et stigende problem

Læs også om: Falsk kød kan redde verden