Flere og flere danskere fravælger kødet i hverdagen, men når kalenderen viser december, kan det være svært at undlade kødet, fordi traditioner siger, at et julebord har op til flere slags kød og andre animalske produkter. Derfor hjælper Dyrenes Beskyttelse med alternative måder at lave den traditionelle julemenu på.
Når du spiser grønt, er du med til at sikre, at flere dyr får et langt og godt liv. Skal julen være mindre kødfyldt og mere grøn, så vinder de kødfrie alternativer heldigvis frem i de danske supermarkeder.
Prøv fx at skifte flæskestegen ud med linse-farsbrød eller lav kikærte-romkugler og brug plantebaserede produkter i æbleskriver og risalamande. Madblogger Mia Sommer deler sine opskrifter på grøn julemad.
Farsbrød med linser og cashewnødder
Til 6 personer
Ingredienser:
250 g cashewnødder
250 g champignoner
200 g røde linser
2 røde peberfrugter
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 dåse tomatpuré (140 g)
1 bouillonterning
500 ml vand
150 g rasp
1 bundt persille, finthakket
1 tsk. salt
½ tsk. chilipulver
4 spsk. tranebærsovs
Fremgangsmåde:
Skyl linserne og kog dem i vand og bouillon. De skal koge cirka 15 minutter, til vandet er kogt væk, og linserne er blevet til grød. I slutningen af kogningen, bør man røre rundt i gryden, så linserne ikke sætter sig fast i bunden.
Hak cashewnødderne groft (brug evt. en foodprocessor), og put dem i en skål.
Hak champignoner, peberfrugter og løg fint og kom dem på en stor pande. Tilsæt også presset hvidløg. Lad det hele stege i nogle minutter, og put det så over i skålen til cashewnødderne. Tilsæt også de færdigkogte linser, tomatpuré, rasp, persille, salt og chilipulver. Bland det hele godt rundt. Smag på farsen om den mangler salt, chili eller andet krydderi.
Put bagepapir i en brødform og pres farsen ned i formen. Gør overfladen glat og fordel tranebærsovsen udover.
Farsbrødet skal bages i en forvarmet ovn ved 200 grader – de første 30 minutter tildækket af sølvpapir og de næste 30 minutter uden sølvpapir. Når farsbrødet er færdigbagt, bør det køle af i formen i mindst 15 minutter. Jo mere det får lov til at køle, jo fastere bliver det.
Farsbrødet smager godt både koldt og varmt. Servér det eksempelvis sammen med bagte rodfrugter, rødkålssalat eller på et stykke rugbrød.
Sunde romkugler med kikærter
Cirka 20 stk.
Ingredienser:
150 g bløde dadler
1 dåse kikærter
3 spsk. havregryn
2 spsk. kakaopulver
2 spsk. kokosolie, smeltet
2 tsk. romessens
1 spsk. hindbærmarmelade (kan undlades)
Fremgangsmåde:
Fjern stenene fra dadlerne og dræn vandet fra kikærterne. Hæld alle ingredienserne i en foodprocessor og blend, indtil det er en ensartet masse.
Sæt dejen på køl, indtil den er blevet lidt fastere og nem at trille til kugler (Brug eventuelt fryseren, hvis det skal gå hurtigt).
Form dejen til cirka 20 romkugler og rul dem i eksempelvis kakaopulver, kokosmel, hakkede nødder eller frysetørrede bær.
Tip: Du kan også bruge sorte bønner eller kidneybønner i stedet for kikærter.
Æbleskiver med appelsinjuice
14 stk.
Ingredienser:
150 g hvedemel
50 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
½ tsk. kanel
½ tsk. fint salt
100 ml vand
50 ml appelsinjuice
plantemargarine til stegning
Fremgangsmåde:
Bland de tørre ingredienser. Tilsæt derefter vand og appelsinsaft. Bland dejen godt.
Put lidt plantemargarine i hvert hul i æbleskivepanden og opvarm den. Når margarinen er smeltet, fyld da dejen i hullerne, så hvert hul er 3/4 fyldt. Panden må ikke være alt for varm, da æbleskiverne risikerer at blive brændte udenpå (min kogeplade indstilles til nr. 2 ud af 3).
Når æbleskivernes sider er blevet lysebrune, kan de vendes med en tandstik eller lignende. De skal bages væsentlig kortere tid på den anden side.
Risalamande med sojapiskefløde
Til 5-6 personer
Ingredienser:
150 g grødris
1 liter vand*
100 g sukker
75 g mandler
1 brik sojapiskefløde (250 ml)**
3 tsk.vaniljesukker
*Plantemælk, såsom rismælk, mandelmælk eller sojamælk kan også bruges, men resultatet bliver ligeså godt med vand, og derfor er det unødvendigt at bruge penge på plantemælk. Hvis du bruger plantemælk alligevel, bør du nedjustere mængden af sukker, da risalamanden risikerer at blive for sød.
** Piskefløden fra Alpro er rigtig god. Den kan bl.a. købes i Irma, nogle SuperBrugsen og andre store supermarkeder. Se sidste billede.
Fremgangsmåde:
Først koges risengrøden i god tid, så den kan nå at køle helt af, inden den skal laves til risalamande. Kog grødris, vand og sukker. Grøden skal koge 30-40 minutter ved svag varme. Sørg for at røre i grøden ofte, så den ikke brænder på.
(Alternativt kan du koge risengrøden under dynen: lad blandingen koge et par minutter under omrøring. Læg derefter låg på gryden og stil den ind i sengen. Pak gryden godt ind i et par dyner og lad den stå i en time. Risengrøden “koger” færdigt i sengen – fordelen er, at det er strømbesparende og nemt, da det ikke er nødvendigt at røre i gryden undervejs. Efter en time (eller længere) stilles risengrøden tilbage på kogepladen, hvor den koges op, til den har den ønskede konsistens.)
Risengrøden kan laves til risalamande, når den er kølet helt af. Kog mandlerne i et par minutter, og lad dem ligge i kogevandet i 10 minutter. Derefter er det let at smutte skallen af dem. Hak derefter mandlerne, eventuelt i en minihakker.
Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til flødeskum.
Bland risengrød, mandler, flødeskum og vaniljesukker. Tilsæt eventuelt mere vaniljesukker, hvis den skal smage mere af vanilje og være sødere.
Servér risalamanden med kirsebærsovs og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.
(Jeg har tidligere lavet risengrøden med 200 g grødris, men den kunne godt blive lidt tør, så det var nødvendigt at tilsætte ekstra fløde. Dette problem er løst ved at nedjustere mængden af grødris).