På plejehjemmet Dagmarsminde er dyr en vigtig del af behandlingen for de demente ældre og deres ægtefæller, der bor i de hjemlige og landlige omgivelser.
Hjælp i en svær tid
79 pct. af danskerne er enten helt eller delvist enige i, at kæledyr kan være en hjælp i en svær tid som ved fx sygdom, skilsmisse eller dødsfald.
Inge har egentlig sat sig ud i solen med avisen, men da hunden Trolle lægger sig op på bænken ved siden af, lader hun nyhederne ligge og glider hænderne gennem den røde pels.
"Det får mig til at tænkte på mine bedsteforældres hunde, de havde jagthunde. Jeg er 80 år, så det er nogle år siden," husker Inge.
Udover den røde golden retriever Trolle bor også katten Herman, fire dværggeder, 20 høns, fem dværgkaniner og et akvarie fuldt af fisk sammen med beboerne på plejehjemmet Dagmarsminde ved Græsted. Et plejehjem for folk med demens, og et plejehjem som leder May Bjerre Eiby stiftede, fordi hun mente, der manglede et sted, hvor man kunne tage sig af beboerne hele tiden.
"Den bedste beskrivelse af Dagmarsminde er, at det er et hjem. Vi har ikke noget, der minder om en institution, og vi har rigtige møbler, trægulve og ingen skilte. Idéen er, at man ikke skal være alene inde på sit værelse. Det handler om fællesskab," fortæller May Bjerre Eiby.
Et udgangspunkt med dyr
Dagmarsminde åbnede døren for godt 2 år siden, har plads til 12 beboere og ligger ude på landet tæt på Græsted i Nordsjælland. Hunden Trolle går hjemmevant rundt blandt beboerne, mens gederne nyder sensommervejret i deres indelukke. I hønsegården støvbader en høne, og kaninerne hopper rundt i deres bur og løbegård. Dyrene var tænkt med i plejehjemmet helt fra den første spæde idé, hvor May Bjerre Eiby havde købt en anden hund til stedet. Imidlertid tog det syv år at få plejehjemmet realiseret, så det nåede at blive en ældre hund inden åbningen.
"Folk med demens kan miste fornemmelsen for andre mennesker, men det er anderledes med dyr, der er noget, man instinktivt skal tage sig af. Med dyr kan man stimulere dét at tage sig af nogen, og vi fandt hurtigt ud af, at det blev styrket i de ældre, når de sad med dyrene," siger May Bjerre Eiby.
Dyrene er en vigtig del af hverdagen på Dagmarsminde, hvor beboerne hjælper med at give madrester og brød til høns og geder og gulerødder og agurker til kaninerne. Hunden og katten er med til at gøre Dagmarsminde til et hjem. Hos hønsene skal der hentes æg hver dag, og aktiviteten kan være med til at forbedre beboernes finmotorik.
"Beboerne kommer stolt op med æggene som et bidrag til husholdningen. De føler sig som en del af husholdningen og træder altid til, når vi spørger, om de vil hjælpe med at passe dyrene. Det kan knibe lidt mere, når vi spørger, om de vil hjælpe med at dække bord," siger souschef Dorte Toft Bank-Mikkelsen.
Kaninerne fungerer også som læsekaniner, når de daglige aviser skal læses, og her er de pelsede gnavere med til at give beboerne koncentration. May Bjerre Eiby har været meget bevidst om, at plejehjemmet har både kæledyr og landbrugsdyr, så der er et tilbud til alle de forskellige typer af dyreglade beboere:
"Her er dyrene en del af hverdagen, og der er dyr til enhver. Når du flytter ind på en institution, er det ærgerligt, hvis der kun er et tilbud, så hvis man har dyr, synes jeg, man skal gøre det ordentligt og have forskellige valgmuligheder."
Katten som beroligende
Hunden Trolle har været ude at gå en tur i haven og kommer ind i den store dagligstue, hvor beboerne opholder sig det meste af dagen. Han er en glad etårig hund, der kommer hen og hilser for så at gå hen for at hvile sig. På Dagmarsminde er der kun levende dyr og ingen robotsæler til beboerne, og det er et klart valg:
"Det er mennesker, vi har med at gøre, og det handler om værdighed. Hos mennesker med demens skal man ind at røre ved det grundlæggende, og det gør man lettere ved noget, der ligger naturligt i os som fx at have kontakt med dyr," forklarer May Bjerre Eiby.
En af beboerne har problemer med at sove, og for at hjælpe beboeren med at falde til ro har nattevagten prøvet at sætte sig ind og holde i hånden. Men det hjælper ikke rigtigt. Det gør det til gengæld, når beboeren får katten ind på dynen. Og på Dagmarsminde vil man i det hele taget hellere bruge dyrenes egenskaber end give medicin. På et plejehjem med samme type beboere bliver der i gennemsnit givet 10 piller pr. person, mens Dagmarsminde er nede på 1,4 pille pr. person. Dyrene spiller en klar rolle i dét regnskab, fortæller May Bjerre Eiby:
"Dyrene er et vigtigt led i at kunne skrue ned for medicinen. Det er lidt alternativt at have så mange dyr på et plejehjem, men dyrene giver arbejdsopgaver og noget at tage sig af."