DCA, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, identificerer i en myndighedsbesvarelse om forekomst af læsioner i frilands- og økologiske produktioner problemer med halebid. Dyrenes Beskyttelse efterspørger nye initiativer for at komme problemet til livs.
I forbindelse med en myndighedsbesvarelse for Fødevarestyrelsen har Aarhus Universitet, DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, undersøgt 24 økologiske og frilandsbesætninger med svin. Forskerne, som undersøgte mulighederne for at minimere forekomst af læsioner hos økologiske og frilandssvin, konstaterede forekomst af halebid hos 30 pct. af de undersøgte slagtesvin.
”Halebid er et udtryk for at grisene ikke har det godt uanset produktionsform, men problemet kommer nemmere til udtryk i økologiske og frilandsbesætninger, fordi grisene får lov til at beholde deres haler. Dette skal ses i modsætning til de industrielle besætninger, hvor halerne klippes af præventivt for at undgå halebid. Omfanget af halebid er dog overraskende, og det skal der naturligvis gøres noget. Derfor vil vi tage det op i de relevante fora,” siger Birgitte Damm, chefkonsulent for grise i Dyrenes Beskyttelse.
Behov for bedre værktøjer
Forskerne fra Aarhus Universitet fandt stor variation i forekomsten af halebid i de enkelte besætninger. Således konstaterede man unormale haler (lette, medium eller svære skader) hos op mod 73 % af slagtesvinene i en enkelt besætning, mens der også var besætninger, hvor der slet ikke var halebid.
”Halebid er en stressreaktion, og der kan være mange årsager til, at det kan opstå. Hvis det sker, er det vigtigt, at der sættes ind hurtigt og effektivt for at forhindre problemet i at sprede sig yderligere i den enkelte besætning. Man kommer nok aldrig til helt at kunne undgå, at halebid opstår, og vi vil derfor opfordre erhvervet til at se på, hvordan produktionen kan indrettes og landmændene klædes bedre på, så halebid kan begrænses til absolut minimum,” siger Birgitte Damm.
En multifaktoriel stressreaktion
Ifølge Birgitte Damm er det slet ikke til diskussion, hvorvidt grise skal have lov til at beholde deres haler eller man skal klippe den af for at undgå halebid.
”Man kommer ikke ind til problemets kerne ved blot at fjerne symptomet. Halen er den bedste velfærdsindikator for, hvordan grisene har det, og den er derfor et af de vigtigste værktøjer, som landmanden har for at sikre velfærden for sine dyr. Den kan man ikke bare klippe af,” siger hun.
Halebid er en multifaktoriel stressreaktion. Halebid kan forårsages af mange forskellige stressorer eller kombinationer af stressorer. Forskerne peger blandt andet på plads, et komplekst miljø, og meget opmærksomhed på halerne i pasningen af grisene, som vigtige fokuspunkter.