Politihunden Lasse

Træn din hund som en politihund

Krav, konsekvens og kærlighed. Tre ord, du skal have in mente, når du træner en politihund, ifølge leder af leder af Rigspolitiets politihundetjeneste og vicepolitiinspektør, John Jensen.

Skrevet af:
Anonymous

Der ligger mange timers arbejde, et ubrydeligt tillidsbånd og høj disciplin i træningen af politiets hunde. Leder af Rigspolitiets politihundetjeneste, John Jensen, som har arbejdet med politihunde siden 1995, deler tre grundværdier, politihundene bliver trænet efter.

1. Krav: Stil krav og vær konsekvent.

Det første, hundeførere indenfor politiet lærer, er at være konsekvente.

”Vi gør det meget nemmere for hundene, hvis vi er konsekvente. Så ved hunden altid, hvad der er rigtig og forkert. Når hunden har lært en kommando at kende betyder den det samme i dag, i morgen og om et år,” fortæller John Jensen, leder af Rigspolitiets politihundetjeneste. Det skal også være konsekvent, selvom førerens humør ikke altid er det samme, tilføjer han.

Det er vigtigt, at der stilles helt klare krav til hundene. Som hundefører skal man vide præcis, hvad man vil have hunden skal gøre når man siger ”sit” eller ”på plads” til sin hund, fortæller John Jensen.

”Hvis en hundefører ikke er klar over, hvad ’sit’ betyder, så får hunden også svært ved at vide det. Jo mere, man har orden på sine egne krav, jo lettere er det for hunden. Lad være med at give hunden mad ved bordet, og så ikke give den i morgen. Det forvirrer billedet,” siger John Jensen.

Hvis man for eksempel vælger at give en hund mad ved bordet, er det ok, tilføjer han: Men så skal man gøre det konsekvent.  

2. Konsekvens: Ignorer hunden, hvis den gør noget forkert.

Du må ikke være hård ved en politihund. Derfor bliver politihundene ikke skældt ud under indlæring. De bliver ignoreret, fortæller John Jensen.

”Hvis vi er meget hårde mod hundene, kan de gøre noget, som de ved, behager dig. Det er ikke godt, hvis hundene gør noget bare for at gøre hundeføreren glad. Derfor ignorer vi hundene, når de ikke gør det rigtige,” fortæller han.

3. Kærlighed: Grundtræningen er bygget på tillid og troskab mellem hund og ejer.

Hvis ikke føreren har tillid til hunden, så viser den heller ikke føreren tillid. Derfor er man nødt til at oparbejde et troskab, så ejer og hund kan stole på hinanden, fortæller John Jensen. 

”Vi har enorm respekt for vores hunde. Vi lytter meget til dem og kigger på dem, og vi skal være gode ved dem. Jo bedre vi er ved vores hunde, jo bedre politihunde får vi,” fortæller John Jensen.

En god hundetræning foregår ikke med pisken, men med belønning, tilføjer han:

”De skal kunne lide os, og vi skal kunne lide dem. Har man en god ven i en hund, kan man få den til hvad som helst. Det finder man ud af i sidste ende.”