Ulven er en hjemmehørende nøgleart i den danske natur. Foto: Dan Ravnborg
Ulven er en hjemmehørende nøgleart i den danske natur. Foto: Dan Ravnborg

Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven

Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Debatten om ulvens tilstedeværelse i Danmark tager mere og mere til i disse år. Det er ubehageligt at se billederne af lemlæstede får, og det er forståeligt, at fåreavlere bliver påvirkede af at komme ud til sådan en oplevelse efter et ulveangreb. Alle er bedst tjent med, at ulvene får deres føde blandt vilde dyr og ikke blandt husdyr. Sandheden er da også, at der er rigeligt med vilde dyr i Danmark til at understøtte ulvebestanden, og at kun en forsvindende lille del af ulvens føde består af får. En tysk undersøgelse viser, at kun 0,6 procent af ulvens fødegrundlag udgøres af husdyr, mens ulven grundlæggende ikke er til fare for mennesker. Til gengæld er den til gavn for naturen. 

Ét angreb bag ulvesikkert hegn på otte år

Der findes flere løsninger i værktøjskassen, der gør det muligt at sameksistere med ulven. Derfor mener Dyrenes Beskyttelse, at det vil være en falliterklæring for den hårdt pressede natur i Danmark, hvis vi tyer til at skyde ulven. I stedet bør Styrelsen for Grøn Trepart hjælpe de pressede fåreavlere med at implementere løsninger, der kan beskytte deres dyr. 

”Vi bør i endnu højere grad få husdyrholdere med på at anvende det ulvesikre hegn, da det har vist sig meget effektivt med kun ét angreb bag sig i de otte år, det har været anvendt. Vi stopper heller ikke med at opfordre folk til at bruge cykelhjelm, for den redder også liv, selvom den ikke er 100 procent effektiv”, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse. 

I forvaltningsplanen for ulve var der i 2024 sat 4,5 millioner kroner af, men til trods for dette blev der kun brugt knap tre millioner i tilskud til ulvesikre hegn og erstatninger for nedlagte får. 

Der er med andre ord luft i budgettet til at øge indsatsen på dette område, især fordi budgettet stiger til 5,4 millioner i 2026. Samtidig vil får og fåreavlere kunne beskyttes endnu bedre, hvis man supplerer med flere præventive foranstaltninger.

Det er ikke nødvendigvis lige til at sameksistere leve side om side med rovdyr, men jeg tror, at de fleste af os forventer, at andre lande finder løsninger i stedet for bare at skyde dyrene. Derfor bør vi gøre det samme

Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse

Europa bruger vogterhunde med succes

”Vogterhunde er på størrelse med eller endda større end ulven og bliver brugt med stor succes i flere europæiske lande, herunder Tyskland, der har en forholdsvis stor ulvebestand. Derfor bør vi også kunne anvende dem i Danmark. Da det samtidig kan være en bekostelig affære for den enkelte fåreavler, så peger vi dog på, at der bør medfølge en støtteordning. Det skal der være råd til”, siger Michael Carlsen. 

En europæisk undersøgelse har tidligere peget på hegn som det mest effektive værn mod ulveangreb på husdyr, særligt hvis det anvendes sammen med vogterhunde. Det vil være både besværligt og risikofyldt for ulven at forcere indhegninger med vogterhunde, især set i konteksten af, at der i Jylland, som nævnt, er et stort fødegrundlag i form af råvildt og kronvildt, som i Danmark er ulvens foretrukne bytte.

Paintballkugler skal hjælpe på frygten for mennesket

Det er ikke kun frygten for at miste et husdyr, der er et varmt emne i de områder, hvor ulven holder til. I 200 år har ulven ikke været i Danmark, indtil den genindvandrede i 2012, og derfor kræver det tilvænning at skulle lære at sameksistere med ulven. 

Ulven er sky overfor mennesker, og derfor vil dens instinkt være at flygte, hvis den møder et menneske. Hvis det alligevel skulle ske, at ulven begynder at vise tegn på at miste noget af sin skyhed, så opfordrer Dyrenes Beskyttelse til at oprette midlertidige, myndighedskontrollerede vagtværn udstyret med våben, der skyder paintballkugler. Det kunne for eksempel have været relevant i Oksbøl, da en gruppe ulve vandrede gennem byen om natten. 

”Oplever ulven at blive skudt med en paintballkugle affyret af et menneske, så vil det gøre ondt og have en afskrækkende effekt. Hvis ulven har mistet noget af sin skyhed over for mennesker, så vil den blive genetableret, for den vil forbinde mennesker med fare”, siger Michael Carlsen.

Han understreger samtidig, at dette tiltag formentligt ingen effekt vil have i forhold til beskyttelse af husdyr, da ulven vil koble paintballkuglerne til mennesker og ikke til indhegninger, uagtet at den bliver ramt i nærheden af en fold med for eksempel får. 

Ulven er en gave til den hårdt pressede natur

Det er ingen hemmelighed, at den danske natur er stærkt presset i disse år, særligt grundet menneskelige aktiviteter. Faktisk er det et lyspunkt og en potentiel håndsrækning til naturen, at ulven er tilbage i Danmark og tilmed virker til at trives så meget, at bestanden vokser i disse år. 

”Ulve, eller andre dyr for den sags skyld, behøver ikke at retfærdiggøre deres tilstedeværelse. Når det er sagt, så er det en hjemmehørende nøgleart, der udfylder en vigtig rolle i økosystemet. Når ulven nedlægger et bytte, så efterlader den – modsat den menneskelige jæger - rester til andre arter. Og så går den efter de svage og syge dyr”, siger Michael Carlsen og tilføjer:

”Det er ikke nødvendigvis lige til at sameksistere leve side om side med rovdyr, men jeg tror, at de fleste af os forventer, at andre lande finder løsninger i stedet for bare at skyde dyrene. Derfor bør vi gøre det samme”.

  • Der har levet ulve i Danmark siden istiden og frem til 1700-tallet. Den sidste ulv blev skudt i 1813. 
  • Første ulv i Danmark var en han, der genindvandrede i 2012. 
  • Første par etablerede sig i 2016, da den første tæve kom til landet. 
  • I 2024 var der 8 par og en enkelt hanulv, og der blev født 38 hvalpe. 
  • Ulvene er hovedsagelig i Vestjylland, hvor de største og mest uforstyrrede skov- og naturområder er. 
  • Ulvene lever primært af hjorte og mindre dyr, for eksempel harer. Husdyr er ikke en vigtig del af menuen. 
  • Kortlægning viser, at ulvene i Danmark er nogle af de mest nataktive ulve i verden, hvilket skyldes, at de søger at undgå mennesker. Eftersom de fleste steder i Danmark er påvirket af menneskers aktivitet i dagtimerne, vælger ulvene at være mest aktive, når mennesker ikke er det. 
  • På ulveatlas.dk kan du følge med i ulveovervågningen i Danmark. Det er Naturhistorisk Museum i Aarhus og Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, som overvåger ulvene i Danmark og afrapporterer månedligt til Miljøstyrelsen.

Læs mere om vores holdning til ulven i Danmark her.