Efter flere års arbejde og pres fra Dyrenes Beskyttelse og andre grønne organisationer, er det nu lykkedes at få ministeren til at totalfrede stenbideren. Det er historisk.
Stenbiderfiskeriet har sat nye bundrekorder i flere år i træk. Særligt 2023 og 2024 var ganske grelle, hvor bestandsudviklingen kun pegede én vej – mod nul.
Den bekymrende situation fik stor opmærksomhed hos Dyrenes Beskyttelse, der gennem politisk arbejde og tilstedeværelse i medierne - sammen med Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden - arbejdede hårdt for at give stenbideren ro.
Derfor har vi næsten ikke kunnet få armene ned, siden vi først blev orienteret om, at det målrettede fiskeri efter stenbider bliver sat på pause i 2025. Dermed er den ikoniske og spøjse fisk, som er stenbideren, fredet - i hvert fald det kommende år.
- Stenbideren er en hjemmehørende art i Danmark, og vi har et ansvar for at passe godt på den. Forvaltningen af stenbideren har på mange måder været et trist symbol på, hvordan vi forvalter vores hav generelt. Bestanden er faldet, som følge af en kombination af kommercielt fiskeri, et elendigt havmiljø med iltsvind, ødelagte stenrev og stigende havtemperaturer grundet klimaforandringer, siger Nicolaj Lindeborgh, der er havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse. Han tilføjer:
- Det er en stor sejr for stenbiderbestanden, der får mulighed for at genoprette sig nu. Og det er et lille skridt i retning af, at vi behandler vores hav og havdyr med større forsigtighed.
Historisk totalfredning
Prikken over i'et faldt kort før jul, hvor det blev vedtaget, at stenbideren sågar bliver totalfredet i 2025. Det er historisk, da Danmark aldrig før på eget initiativ har fredet en fisk. Det er hidtil kun sket gennem lovgivning fra EU.
Sammen med Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden havde Dyrenes Beskyttelse anbefalet ministeren, at man også indfører et omsætningsforbud for stenbideren. Og det er det, som totalfredningen indebærer.
I forbindelse med andre fiskerier, for eksempel garnfiskeri efter forskellige fladfisk, bundgarnsfiskeri efter ål og bundtrawlfiskeri efter jomfruhummer, fanges der nemlig også stenbidere som bifangst. Det betyder, at selvom der allerede var vedtaget et stop for det målrettede fiskeri, så ville stenbidere kunne fanges og sælges og dermed fortsat true den kritisk truede bestand.
Totalfredningen kan synes drastisk, men det er ikke uden grund. De seneste ti år er der nemlig i gennemsnit fanget 252 ton stenbidere, mens fangsten i 2024 er kollapset til sølle 24 ton. Derfor er der brug for, at stenbideren får fuldstændig fred.