Grise i det fri med trynen i mudder

Fakta om grisen

Hvad ved du om grisen? Dyrenes Beskyttelse har samlet en række fakta om grisen, som du måske ikke kendte til.

Den vilde gris

Moderne gris - gamle behov: Den moderne tamgris stammer faktisk fra vildsvinet, som har levet vildt i mere end to millioner år. For 9.000 år siden begyndte man for første gang af gøre grisen tam. De tamme grise lignede vildsvinene, men med tiden har de tabt pelslaget, og så er soen blevet meget større.

De behov som tamgrisen har i dag ligner i det store hele dem, som vildsvinene havde og har den dag i dag. Behovet for at mudderbade, og for soens vedkommende; bygge en rede og passe sine unger.

I Danmark produceres over 30 millioner grise om året (40 millioner. inklusiv dem der dør). De bliver født af en million søer.

I naturen kan en so blive op til 15 år gammel. I den industrielle produktion bliver soen en til tre år gamle, inden hun bliver skiftet ud og sendt til slagtning, eller hun dør yngre i stalden af sygdom eller skader.

Grise står i fold og kigger i kameraet

Socialt liv

I naturen lever vildsvinet i små flokke af fire til seks søer og deres pattegrise. Den sociale adfærd er intakt i den moderne gris.

Grisen er et socialt dyr, og indtil omkring syv-ugers alderen er grisen stærkt motiveret for at søge social kontakt med andre. Derefter opholder de sig helst sammen med dem, de mødte i den periode. Først i forbindelse med parring opsøger og møder grisen andre grise.

Grise etablerer sig naturligt i en rangorden, hvor højtrangerende individer har førsteret til f.eks. foder, vand og redepladser. Rangordenen betyder, at grisen ved, hvem der bestemmer uden at skulle kaste sig ud i unødige slagsmål. En stabil rangorden kræver, at grisene kender hinanden.

I den industrielle produktion, hvor grise blandes mange gange - og ofte på alderstrin, hvor de ikke er motiverede for at møde fremmede individer – opstår der ofte problemer. Grisene kommer op at slås, bider hinanden og bliver stressede.

Redebygger

Under frie forhold vil soen et til to døgn før fødslen søge væk fra sin flok og lede efter et egnet redested med naturlig beskyttelse, for eksempel i skovbevoksning med lavthængende grene. Her bygger hun omhyggeligt en rede afstemt efter årstiden, med blød, foret bund, faste sider og et tag af grene, så hun og hendes pattegrise kan ligge næsten helt skjult. 

I de fleste danske svinebesætninger anbringes den højdrægtige so i en helt smal fareboks mellem jernbøjler, der holder hende fast i boksen. Hun kan kun stå eller ligge på den hårde beton. Her skal hun føde sine unger.

Hun kan ikke søge væk fra de andre højdrægtige søer i naboboksene. Hun kan ikke vende sig rundt. Hun har enten ingen eller helt utilstrækkelige materialer eller bevægelsesfrihed til at bygge rede. Alligevel forsøger hun at udføre redebygningsadfærd.

Opvakt gris

Det første døgn

Soen bygger rede – og fødslen, kaldet faringen, starter få timer efter, at hun er færdig med sit byggeri. Inden for det første døgn efter fødslen etablerer hendes pattegrise deres første rangorden, nemlig en patteorden. De tilkæmper sig hver en patte, som derefter er deres private, og som de altid søger hen til. Ved at have fordelt pladserne hos moderen, undgår de unødige slagsmål ved diegivning. 

Under frie forhold er smågrisene færdige med at spise hos moderen i en alder af 15-17 uger. Den moderne so er avlet til at føde i gennemsnit 20 grise, når de dødfødte tælles med. Mange søer får 25 grise - nogle over 30. Men hun har kun 14-15 patter. Et regnestykke der ikke går op og umuliggør den naturlige patteorden. 

I produktionen er næsten alle søer forhindret i at yde omsorg for deres pattegrise, fordi de er fikseret mellem stålbøjler. Det bliver de med den begrundelse, at de ellers lægger sig på pattegrisene. Den risiko opstår imidlertid primært, fordi hun ikke har plads nok i stien, og fordi soen er blevet fremavlet til at føde for store kuld, hvor mange grise fødes små og svage.

I den intensive produktion fravænnes pattegrisene brat i en alder af tre til fire uger.

Grise bader sig i mudder

Renlighed

Når man i produktionssystemerne ser grise søle sig i egen afføring og urin, er det, fordi de ikke på anden måde kan afkøle sig. Grise kan ikke svede, og det er livsnødvendigt for dem at kunne køle sig, når temperaturen stiger.

En gris har kun svedkirtler ved trynen og er afhængig af at regulere kropstemperaturen ved at mudderbade. Den foretrækker at søle sig i mudder, fordi det fordamper langsomt og dermed køler i lang tid.

Grisen er et renligt dyr, der i naturen går på toilettet langt væk fra sin rede- og hvileplads. Det er ikke grisens natur at hvile eller rulle sig i urin og afføring.

Modsat af hvad du måske tror, så lugter en gris ikke.

Hvad spiser en gris?
Grisen er stort set altædende. Og når den går udendørs, spiser den gerne, hvad den finder i og på jorden. Tamme grise bliver fodret med forskellige former for korn.

Hvad hedder det, når en gris føder?
Når en gris føder, hedder det, at hun farer.

Hvad hedder grisens unger?
Grisens unger kaldes for pattegrise. En gris er en pattegris, så længe den dier ved sin mor.

Hvor mange patter har en gris?
En so, som er den gris, der føder pattegrisene, har 14-15 patter.

Hvor gammel bliver en gris?
En gris i det danske industrilandbrug er 5-6 måneder gammel, når den sendes til slagtning. Soen, som føder grisene, bliver taget ud af produktionen, når hun ikke yder nok grise pr. kuld. Det sker ofte, når soen er omkring tre år gammel. I naturen kan en gris blive mere end 15 år gammel.

Hvor lang tid er en gris drægtig?
En so er drægtig i ca. 3 måneder, 3 uger og 3 dage.

Hvordan kommunikerer grisen?
Grise kommuniker med hinanden via deres syn, lugte, lyde og den måde de bevæger sig på. Se mere i dokumentaren ”Hvis grise kunne tale”.

Er grise intelligente?
Grise har imponerende kognitive evner og kan lære, huske og anvende information på avancerede måder. Grise kan genkende ansigter, løse komplekse opgaver og tilpasse sig nye situationer. 

En grisen et renligt dyr?
Grisen er et renligt dyr, der i naturen går på toilettet langt væk fra sin rede- og hvileplads. Når man i stalde ser grise søle sig i egen afføring og urin, er det, fordi de ikke på anden måde kan afkøle sig.
Grise kan ikke svede, og det er livsnødvendigt for dem at kunne køle sig, når temperaturen stiger.

Hvor meget vejer en gris?
I produktionen vejer en nyfødt gris ca. 1,4 kg. Når en gris sendes til slagtning i dansk industrilandbrug, vejer den ca. 110 kg. Den tamso, som føder grisene, kan veje op til 300 kg.

Grisen er i sandhed et forunderligt dyr, som alt for ofte må lide under industrilandbrugets hårde produktionsforhold. Med din underskrift kan du være med til at skabe opmærksomhed om grisens vilkår og forbedre dens forhold. Skriv under i dag og hjælp med at give grisen et liv, der er værd at leve.