Billede af to hunde og en medarbejder
Sager med så mange hunde kræver god koordinering. Heldigvis var der mange dygtige mennesker med til at sikre, at alle hunde kom godt til Roskilde Internat. Foto: Dyrenes Beskyttelse

15 hunde reddet: Stor redningsaktion strakte sig over to dage

I starten af oktober blev 15 hunde i forskellige aldre overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Det krævede en stor, koordineret indsats at få dem alle sikkert til Roskilde Internat.

Skrevet af:
Karla Primdal Kæregaard

En formiddag i oktober modtog en af Dyrenes Beskyttelses frivillige på Lolland et opkald fra politiets dyreenhed. De stod på en adresse med mange hunde i forskellige aldre, der levede under kummerlige forhold. Opgaven med at passe dyrene var vokset ejeren over hovedet, og politiet havde derfor aftalt med ejeren, at hundene skulle overdrages.

- Vi reagerede hurtigt i denne sag, da myndighederne havde brug for hjælp med det samme for at hjælpe dyrene. Alle smed, hvad de havde i hænderne for at hjælpe, så vi kunne få dyrene overdraget hurtigst muligt. Det var både for dyrenes og for ejers skyld, fortæller den lokale frivilige, som deltog i sagen.

Efter opkaldet fra politiet kontaktede den frivillige straks den lokale frivilligkoordinator og Roskilde Internat. En større indsats var nødvendig for at håndtere så mange hunde, og der blev hurtigt samlet et team af frivillige dyreinternatmedarbejdere og andre frivillige fra Dyrenes Beskyttelse.

- Vi vidste intet om, hvad vi kom ud til, så det var vigtigt at være godt forberedt med bure, tæpper, overdragelsespapirer og transportudstyr. Vores vigtigste opgave var at gøre overdragelsen så skånsom som muligt for både ejer og hunde, tilføjer den frivillige på Lolland.

To timer efter opkaldet fra politiet stod otte mennesker klar på adressen for at gennemføre overdragelsen. Blandt dem var de lokale frivillige, personale fra Roskilde Internat, samt flere andre frivillige fra Dyrenes Beskyttelse.

Den svære afsked 

Overdragelsen blev indledt med en samtale med ejeren. Det var tydeligt, at han var påvirket af situationen og samtidig var berørt over at skulle skille sig af med sine hunde.

- Vi ved, at det kan være svært at overdrage sit dyr, så vi gør en stor indsats for at møde folk med forståelse og omsorg. Derfor havde vi også en længere samtale med ejeren både før og efter overdragelsen for at sikre, at han var okay og vidste, hvad der skulle ske under hele forløbet, siger den lokale frivillige.

Ængstelige hunde 

Da ejer var indforstået med, hvad der skulle ske, kunne teamet langsomt begynde at indfange hundene. 

Flere hunde var dog meget bange for mennesker og forsøgte at beskytte hinanden. Efter flere timers forsøg lykkedes det at transportere 11 hunde til Roskilde Internat, herunder en stresset hundemor med sine fem hvalpe. Dyreinternatlederne vurderede, at de resterende hunde var for stressede til at blive indfanget på daværende tidspunkt.

De rådførte sig derfor med en dyrlæge og sendte et mindre hold til adressen dagen efter, denne gang med beroligende midler til hundenes mad. Med denne tilgang lykkedes det at indfange de resterende hunde, som blev kørt sikkert til Roskilde Internat. 

Et vellykket samarbejde 

Sager med så mange hunde kræver god koordinering. Heldigvis var der mange dygtige mennesker med til at sikre, at alle hunde kom godt til Roskilde Internat. 

- I sager som denne, stilles der store krav til hele Dyrenes Beskyttelse, både dyreinternater og frivillige. Vi skal kunne rykke hurtigt ud, være omstillingsparate og samtidig sikre, at det bliver en god og tryg proces for alle involverede, fortæller den frivillige formand fra Lolland.

- Selvom situationen var tragisk, viste den også, hvor godt alle kunne arbejde sammen. Vores koordinerede indsats gjorde det muligt for os at håndtere overdragelsen af de skræmte hunde på den bedst mulige måde, og derfor er jeg både stolt over og taknemmelig for forløbet, tilføjer den frivillige formand afsluttende. 

Forberedelserne på dyreinternatet 

Julie og Nadja fra Roskilde Internat var til stede under overdragelsen begge dage. 

- Vi har et stærkt team, der altid er står klar til at håndtere sager som denne. Vi indsatte ekstra personale, så den daglige drift på dyreinternatet kunne fortsætte. Samtidig stod vores dedikerede og erfarne hundeteam klar til at tage imod de nye, fortæller internatleder Nadja Frandsen.