Billede af marsvin
Marsvin betragtes som sjove og gode kæledyr, men mange er ikke bevidste om, hvor omfattende de er at holde. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Ny forskning: Inaktivitet giver marsvin sygdomme

Ringorm, forvoksede negle og øjensår er blandt de mest almindelige sygdomme hos marsvin, som holdes i private hjem. Lidelserne opstår blandt andet grundet inaktivitet, hvilket tyder på, at tammarsvin har brug for bedre forhold.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Marsvin betragtes som sjove og gode kæledyr, som ofte er populære til børnefamilier. Men den livlige gnaver lider desværre ofte af sygdomme, grundet deres inaktive livsstil og manglende viden fra ejerne om almindelige lidelser.

Den mest almindelige lidelse blandt tammarsvin var overgroede negle, som hvert fjerde marsvin led under hvert år. Derudover var særligt ringorm og sår på hornhinden de mest udbredte lidelser. Det viser en ny undersøgelse lavet af Det Kongelige Veterinær Universitet i London, hvor en gruppe på 3.785 tilfældigt udvalgte marsvin er undersøgt.

- Det er bekymrende, at hvert fjerde marsvin går rundt med alt for lange negle, da vi ved, det har stor indflydelse på dyrenes fysiske aktivitet. Undersøgelsen viser, at mange af de lidelser, som vores marsvin har, er relateret til måden, vi mennesker holder dem som kæledyr, men heldigvis er det muligt at forbedre og gøre anderledes, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det danske kæledyrshold minder rigtig meget om det britiske, og derfor er de engelske undersøgelser brugbare i forhold til danske familiedyr. Dyrenes Beskyttelse oplever ofte, at danskerne bliver overraskede over kravene, der stilles til nye marsvineejere.

- Marsvin skal altid gå to og to sammen, og så er det vigtigt, at de altid har hver sin hule med to udgange, så de har mulighed for at gemme sig, men også altid kan gå ud igen, hvis det andet marsvin kommer ind i hulen. Derudover skal marsvin minimum gå på 180x60 cm og rigtig gerne med mulighed for at gå i løbegård eller med daglig adgang til løbegård. Det skyldes, at marsvin er meget aktive og gerne vil bevæge sig. De har brug for at være aktive, siger Carina Løkkegaard, internatmedarbejder på Roskilde Internat. Hun fortsætter:

Det er også vigtigt, at marsvin står et centralt sted i hjemmet, da de er meget sociale og gerne vil være sammen med mennesker. Og så skal de selvfølgelig fodres korrekt og ikke leve af müsliblandinger fra dyrehandleren.

Marsvin skal have motion og korrekt strøelse

Marsvinene er alle blevet undersøgt af britiske dyrlæger i 2019 og registreret i det engelske VetCompass-program. Samlet blev 51.622 marsvin registreret i 2019, og heraf er 3.785 blevet undersøgt. VetCompass er et register, hvor samtlige britiske kæledyr, der har været ved dyrlægen, bliver registreret. På den måde kan engelske forskere og dyrlæger bruge dataene til at undersøge kæledyrs sundhed og sygdom.

Forskerne analyserede diagnoser og dødelighedsoplysninger for at lære mere om de mest almindelige lidelser diagnosticeret hos de udvalgte marsvin og også om, hvor længe marsvin lever samlet set.

Disse resultater bidrager til en forbedret forståelse af de almindelige lidelser hos kæledyrsmarsvin i Storbritannien. Mange af de mest almindelige lidelser som forvoksede negle og sår på hornhinden er relateret til generel pasning og pleje, såsom mængden af motion, foder og anvendte strøelse.

Hvis ejerne bliver opmærksomme på disse problematikker, kan mange af dem afhjælpes, og så kan årlige sundhedstjek ved dyrlægen også være medhjælpende til at opdage, hvis ens marsvin går med sygdomme og lidelser, som skal behandles, siger Jens Jokumsen.

  • Den gennemsnitlige voksne kropsvægt for marsvin var samlet set 1,05 kg. Den gennemsnitlige kropsvægt for hanner (1,10 kg) var tungere end hunner (1,00 kg).
  • Gennemsnitsalderen for marsvin i undersøgelsen var samlet set 2,21 år. Gennemsnitsalderen for hunner (2,33 år) var ældre end hanner (2,14 år).
  • Hunmarsvin havde en højere sandsynlighed end hanner for hornhindesår, øjenskade på grund af fremmedlegeme og knuder.
  • Hanmarsvin havde større sandsynlighed end hunner for anoreksi, bidskade, forvoksede fortænder(e), tandsygdomme og sår(e).
  • Den samlede gennemsnitsalder ved døden var 4,03 år. Den gennemsnitlige levetid for hunner (4,58 år) var statistisk højere end for hanner (3,74 år).
  • De mest almindelige dødsårsager var anoreksi, pludselig død og død under bedøvelse.
  • Kun 2,95 % af marsvinene havde et formelt racenavn registreret.
  • Undersøgelsen identificerede også væsentlige sundhedsforskelle mellem han- og hunmarsvin. For eksempel havde hanmarsvin generelt kortere levetid og var disponerede for bidskader og tandlidelser, mens hunner var mere modtagelige for øjenlidelser.