Fritgående kylling

Alt om 32 kyllingemærker

Læs her, hvad den grønne, gule og røde smiley dækker over, og bliv klogere på Dyrenes Beskyttelses fulde vurdering af hver kyllingemærke.

Når du læser kyllingeguiden, skal du være opmærksom på, at der inden for hver kategori – rød, gul og grøn – er forskel på dyrevelfærden. For eksempel indebærer anvendelse af langsommere voksende kyllingeracer (herunder kyllinger, som har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke) et løft i dyrevelfærden i forhold til de hurtigt voksende kyllinger (også kaldet turbokyllinger). 

Dyrenes Beskyttelse har i vurderingen lagt vægt på race, væksthastighed, flokstørrelse, plads, adgang til grovfoder og miljøberigelse samt adgang til det fri med mulighed for at udleve naturlig adfærd.

Langsommere voksende slagtekylling (maks. 43 g tilvækst per dag), produceret i Tyskland. Den er økologisk og går i en flok på op til 4.800 kyllinger i en stald med lav belægningsgrad (21 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 8 timer). Kyllingen er 58 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer.

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

 

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (40 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 32-36 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-50.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 34-37 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-50.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 34-37 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsomt voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den er fritgående og går i en flok på op til 9.600 kyllinger i en stald med relativt lav belægningsgrad (27,5 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (3 timer). Kyllingen er minimum 56 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (maks. 38 gram tilvækst per dag), produceret i Danmark. Den er økologisk og går i en flok på op til 4.800 kyllinger i en stald med lav belægningsgrad (21 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (3 timer). Kyllingen er minimum 53 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, Ø-mærket og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-40.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 41-44 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går indendørs i en flok på 18.000-50.000 kyllinger i en stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 41-44 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder samt begrænset adgang til at komme ud af stalden og få frisk luft på en veranda. 

Kyllingen har 2 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en stor flok på op til 52.000 kyllinger i en stald med høj belægningsgrad. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (4 timer). Kyllingen er mellem 42 og 47 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder og høballer samt begrænset adgang til at komme ud af stalden og få frisk luft på en veranda.

Kyllingen har 2 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (40 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 32-36 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Tyskland. Den går i en mindre flok på op til 4.800 kyllinger i en lukket stald med relativt lav belægningsgrad (30 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (2 timer). Kyllingen er omkring 35 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, men med adgang til dagslys gennem vinduer. Den har adgang til grovfoder og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsomt voksende slagtekylling (maks. 35 gram tilvækst per dag), produceret i Tyskland. Den går i en mindre flok på op til 4.800 kyllinger i en stald med lav belægningsgrad (20 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til græs, skov og krat. Delslagtning praktiseres, og der er tale om kort transport til slagteri (2 timer). Kyllingen er minimum 56 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Ø-mærket. 

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en stor flok på op til 20.000 kyllinger i en stald med lavere belægningsgrad (30 kg levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om en relativt kort transport til slagteri (4-5 timer). Kyllingen er mellem 41 og 48 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder og miljøberigelse samt begrænset adgang til at komme ud af stalden og få frisk luft på en veranda.

Kyllingen har 2 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling (42,8 gram daglig tilvækst), produceret i Danmark. Den går i en moderat stor flok på op til 13.000 kyllinger i en lukket stald med relativt lav belægningsgrad (op til 24 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 65-74 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri og dagslys, men med adgang til grovfoder og høballer. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Hurtigt voksende turbokylling (80 gram tilvækst per dag), produceret i Polen. Den går i en flok på op til 30.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (39 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 1,5 timer). Kyllingen er 35-42 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 41-45 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder og siddepinde/halmballer samt begrænset adgang til at komme ud af stalden og få frisk luft på en veranda. 

Kyllingen har 2 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (25,6 gram tilvækst per dag), produceret i Frankrig. Den er opdrættet i fuld frihed og lever i naturen i dagtimerne og overnatter i en mindre flok på 1.000 kyllinger i et hus om natten. Arealtypen er skov og krat med en størrelse på 1,1 million hektar, som kyllingerne har adgang til fra solopgang til solnedgang. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 6 timer). Kyllingen er minimum 81 dage gammel, når den slagtes. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling (45 gram tilvækst per dag), produceret i Frankrig. Den er fritgående og går i en flok på op til 5.200 kyllinger i en stald med relativt lav belægningsgrad (27,5 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til naturarealer med træer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er minimum 56 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. Kyllingen har en række udenlandske dyrevelfærdscertificeringer (Haltungsform 3, Beter Leven 2).

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 41-45 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder og siddepinde/halmballer samt begrænset adgang til at komme ud af stalden og få frisk luft på en veranda. 

Kyllingen har 2 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-40.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 4 timer). Kyllingen er 41-44 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling (54 gram tilvækst per dag), produceret i Danmark. Den går i en flok på 10.000-40.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (ca. 2 timer). Kyllingen er 41-48 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den er fritgående og går i en flok på op til 9.600 kyllinger i en stald med relativt lav belægningsgrad (27,5 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (3 timer). Kyllingen er minimum 56 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (maks. 38 gram tilvækst per dag), produceret i Danmark. Den er økologisk og går i en flok på op til 4.800 kyllinger i en stald med lav belægningsgrad (21 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (3 timer). Kyllingen er minimum 53 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, Ø-mærket og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (40 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 32-36 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (40 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Hurtigt voksende turbokylling, produceret i Danmark. Flokstørrelsen er ikke oplyst af producenten, men kyllingen går i en stor flok i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (40 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Der praktiseres delslagtning, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 5 timer). Kyllingen er 32-36 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-60.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (ca. 4 timer). Kyllingen er 41-44 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (25,6 gram tilvækst per dag), produceret i Frankrig. Den er opdrættet i fuld frihed og lever i naturen i dagtimerne og overnatter i en mindre flok på 4.400 kyllinger i et hus om natten. Arealtypen er skov og krat med en størrelse på 1,1 million hektar, som kyllingerne har adgang til fra solopgang til solnedgang. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (op til 6 timer). Kyllingen er minimum 81 dage gammel, når den slagtes. 

Kyllingen har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (27 gram tilvækst per dag), produceret i Frankrig. Den går i en mindre flok på op til 4.400 kyllinger i en stald med relativt lav belægningsgrad (26 kg levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (op til 2 timer). Kyllingen er 84 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til miljøberigelse og siddepinde/halmballer.

Kyllingen er ikke dyrevelfærdscertificeret.

Langsommere voksende slagtekylling, produceret i Danmark. Den går i en flok på 18.000-60.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om relativt kort transport til slagteri (ca. 4 timer). Kyllingen er 41-44 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsommere voksende slagtekylling (54 gram tilvækst per dag), produceret i Danmark. Den går i en flok på 10.000-40.000 kyllinger i en lukket stald på meget lidt plads med høj belægningsgrad (38 kilo levende vægt per kvadratmeter). Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (ca. 2 timer). Kyllingen er 41-48 dage gammel, når den slagtes. Den lever uden adgang til det fri, dagslys, grovfoder og miljøberigelse. 

Kyllingen har 1 hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Langsomt voksende slagtekylling (maks. 38 gram tilvækst per dag), produceret i Danmark. Den er økologisk og går i en flok på op til 4.800 kyllinger i en stald med lav belægningsgrad (21 kilo levende vægt kylling per kvadratmeter) og fri adgang til udearealer. Delslagtning praktiseres ikke, og der er tale om kort transport til slagteri (3 timer). Kyllingen er minimum 53 dage gammel, når den slagtes. Den har adgang til grovfoder, miljøberigelse og siddepinde/halmballer. 

Kyllingen er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, Ø-mærket og har 3 hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke.

Veranda
Område, hvor kyllingerne kan gå ud og få frisk luft, dog uden at komme helt på friland.

Delslagtning
Delslagtning betyder, at landmanden udvælger kyllinger fra flokken, når de har opnået den ønskede vægt, så de kan komme til slagtning, for derved at undgå at overstige den maksimalt tilladte belægningsgrad sidst i vækstperioden. Det er en stressende proces for kyllingerne, når mennesker går inde i flokken. 

Belægningsgrad
Belægningsgrad betyder, hvor mange kilo kylling, der er per kvadratmeter. Udtrykket viser tydeligt, at kyllingerne betragtes som kød i kilo og ikke levende dyr. 

  • Lav belægningsgrad / god plads: ≤ 21 kilo levende vægt per kvadratmeter
  • Relativt lav belægningsgrad: > 21 og ≤ 30 kilo levende vægt per kvadratmeter
  • Høj belægningsgrad: > 30 kilo levende vægt per kvadratmeter

Levetid
I naturen går kyllingen under sin mors vinger i 6-9 uger. De kyllinger, man finder i supermarkedets køledisk fjernes fra hønemor, mens de ligger inde i ægget, og de slagtes kun 5 uger gammel.

  • Turbokyllingen lever kun i cirka 30-35 dage. 
  • Langsommere voksende kyllinger i den industrielle produktion lever typisk i op til 41–45 dage. 
  • Langsomt voksende kyllinger lever typisk op til 50–81 dage.

Daglig tilvækst
Udtryk for hvor mange gram kyllingen tager på om dagen.

  • I dansk industrilandbrug vokser kyllingen fra 40 gram til 2 kilo på cirka 35 dage. Den holdes kunstigt vågen 18 timer i døgnet, så den spiser mere.
  • Langsomt voksende kyllinger må maksimalt vokse 38 gram per dag.

19 ud af 20 kyllinger i Danmark lever, men har intet liv. De vokser op kun for at ende som billigt kød i køledisken. Livet er sparet væk. Vær med i kampen for det gode kyllingeliv og giv kyllingen et liv, der er værd at leve.