I takt med at snusposer er blevet mere og mere populært, er nikotinforgiftning af hunde blevet mere udbredt. I værste tilfælde kan forgiftningen tage livet af din hund. Nye tal viser, at der hvert år ender omkring 5,3 millioner brugte poser i naturen og i det offentlige rum.
Nikotinposer, eller snusposer, bliver gradvist mere og mere populære. Det betyder, at de oftere kan findes på gaden og i naturen, da de efterlades som affald. Det er et stigende problem, da poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning.
- Nikotinforgiftning kan i værste tilfælde koste en hund livet. Hvis der er tale om små hunde eller især hvalpe, kan det virkelig gå galt. Vi ved, at hvalpe har det med at samle alt op, så vi opfordrer virkelig folk til at være opmærksomme, når de lufter deres nye familiemedlemmer, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Hvert år ender omkring 5,3 millioner brugte poser af det røgfrie nikotinprodukt i naturen og i det offentlige rum. Det anslås i en ny rapport udarbejdet af DTU Sustain for Miljøstyrelsen. Undersøgelsen viser blandt andet, at nikotinposerne efter brug indeholder op mod 63 procent af det oprindelige nikotin. De brugte nikotinposer i naturen udgøre derfor en risiko for dyr, der kan forveksle nikotinposerne med noget spiseligt.
Små hunde, og særligt hvalpe, vil blive hårdere ramt af nikotinforgiftning på grund af deres størrelse. Hvis de spiser en snuspose, får de simpelthen mere nikotin i deres krop. Mange af snusposerne er tilsat smag og virker derfor mere tillokkende end et cigaretskod vil gøre.
Sådan påvirker nikotinforgiftning
Ved en nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket. Nikotin er en nervegift, som påvirker hele kroppen. Symptomerne er savl og opkast, og at hunden bliver svag og urolig. Derudover kan syn og hørelse blive påvirket, og der kan opstå lammelse, som kan gøre, at hunden ikke kan trække vejret. Forgiftningen kan også resultere i hjertestop.
For at fjerne nikotinproduktet fra maven eller tarmkanalen og minimere risikoen for nikotinforgiftning, vil dyrlægen typisk give en injektion med et lægemiddel, som fremprovokerer opkast. I nogle tilfælde vil dyrlæge også forsøge sat skylle mavesækken. Hvis der er gået mere end 3 timer efter indtagelse af nikotinet, kan dyrlægen vælge i stedet at give aktivt kul, som binder sig til det giftige stof og forhindrer at det optages i kroppen.
I mange tilfælde vælger dyrlægerne også at give støttende behandling f.eks. ekstra væske og ilt.
- Det er svært at behandle en nikotinforgiftning, så hvis man oplever symptomer, skal man tage til dyrlægen med det samme. Der er forskellige muligheder, alt efter hvor længe siden det er, at hunden har slugt en nikotinpose. Men jo hurtigere man opsøger behandling, jo bedre, siger Jens Jokumsen.
Nikotinposer skal i skraldespanden
Generelt hører affald ikke hjemme i naturen, men særligt snusposer og andre produkter med nikotin kan have fatale konsekvenser for dyr. Det er ikke kun hunde, der dør, hvis de bliver forgiftet med nikotin, men også katte og andre nysgerrige dyr vil tage skade af at indtage de små poser.
- Vi kan kun opfordre folk til at være meget opmærksomme på hvor deres nikotinprodukter ender, for i værste fald kan de koste nogens hund livet, siger Jens Jokumsen.
Omkring hver femte mand mellem 18 og 24 år bruger tyggetobak, nikotinposer eller snus enten dagligt eller ugentligt, mens hver ottende kvinde i samme alder bruger produkterne. Det viser tal fra sundhedsstyrelsen fra 2023.
Tobaksprodukter er giftige for dyrene, og skal derfor i skraldespanden. Pas godt på naturen og vær en rigtig dyrebeskytter.