Dyrenes Beskyttelse vil have Forbrugerombudsmanden til at inddrage dyrevelfærd i undersøgelsen af, om MSC vildleder forbrugerne i markedsføring af jomfruhummere og rødspætter
Greenpeace klagede i maj til Forbrugerombudsmanden over Marine Stewardship Councils (MSC) brug af betegnelsen "certificeret bæredygtigt fiskeri" på udvalgte rødspætter, jomfruhummere og muslinger af hensyn til naturen. Nu har Dyrenes Beskyttelse bedt Forbrugerombudsmanden om at inkludere overvejelser om dyrevelfærd i behandlingen af Greenpeaces klage.
Dyrenes Beskyttelse påpeger, at bundtrawlfiskeri efter rødspætter og jomfruhummerfiskeri udsætter dyrene for smerte og stress i forbindelse med fangst og aflivning, og at MSC ikke stiller nogen krav for at forbedre dyrevelfærden.
"Vi vil gerne have Forbrugerombudsmanden til at undersøge, om det er vildledende, når MSC kalder fødevarer bæredygtige, selvom det bygger på dårlig dyrevelfærd," siger Nicolaj Lindeborgh, havbiolog og konsulent med ansvar for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.
Særligt jomfruhummerne får en alt for hård behandling til, at det kan kaldes bæredygtigt.
"Bundtrawlfiskeri efter jomfruhummer er i særklasse et fiskeri forbundet med dårlig dyrevelfærd. Her holdes jomfruhummerne i live så længe som muligt; de skylles rene for mudder, levende i tromler, dyppes nogle gange i sulfit-opløsning, levende for at konservere dem, og pakkes i kasser med is, hvor de overlades til deres egen skæbne," siger Nicolaj Lindeborgh.
Greenpeace klagede i maj til Forbrugerombudsmanden over, at der er tale om greenwashing, når en række af de fisk og skaldyr, man kan finde i køledisken i supermarkedet bærer bæredygtigheds-mærkatet MSC. Greenpeace klagede, fordi af fiskeriet af populære arter som rødspætte, jomfruhummer og muslinger belaster miljø og klima.
De er fanget i områder, der burde være beskyttet, der er brugt tunge redskaber, der slæbes over og ødelægger sårbar natur på havbunden, der sker et stort, ulovligt udsmid af fisk og produkterne har et højt CO2-aftryk.
Hvis man vil forbedre dyrevelfærden i fiskeriet efter rødspætter og jomfruhummer og fremhæve nogle produkter frem for andre, skal man sætte krav til den tid, dyrene opholder sig i trawlet, krav til, at dyrene håndteres skånsomt, og krav til, at dyrene aflives så hurtigt som muligt med mindst mulig smerte.
"Det er dyrene, der betaler den højeste pris for disse produkter – det er respektløst at tale om bæredygtighed uden at tage dyrevelfærden med i betragtning," siger Nicolaj Lindeborgh.