11 makak-hanner og én makak-hun kan nu nyde et nyt liv i naturen. Efter brutalt at være blevet indfanget i junglen og kommet i konflikt med mennesker, blev de sidste år reddet. I juni blev de genudsat - og med vidt forskellige reaktioner.
I Karang Gading Wildlife Reserve på Sumatra bevæger der sig nu 12 genudsatte makak-aber rundt. De har alle opholdt sig på Scorpion Macaque Rescue Center og BBKSDASU Animal Rescue Centre siden 2022. Her er de blevet tilset af en dyrlæge og har gennemgået en afgørende grundig rehabilitering for at blive klar til et nyt liv i naturreservatet. Mød alle aberne med billede og navn nederst i artiklen.
Hjulpet med støtte fra medlemmer og donorer
Scorpion Macaque Rescue Center, hvor ti af makak-aberne er blevet passet og rehabiliteret, blev i 2022 etableret med økonomisk hjælp fra Dyrenes Beskyttelse. De mange støttekroner fra foreningens medlemmer og øvrige donorer er gået til en dyrlægeklinik, et rehabiliteringsanlæg, og en karantæne og til et opholdsrum til dyrlægen og de tre dyrepassere, som har knoklet hårdt for at hjælpe dyrene videre til et nyt og bedre liv.
- Det er fantastisk at vide, at støtten fra Dyrenes Beskyttelses medlemmer og donorer nu betyder, at 12 aber har fået et helt nyt og frit liv, udtaler Anne Sofie Meilvang, der er biolog og international projektleder i Dyrenes Beskyttelse.
Nogle løb straks væk – andre var forvirrede
Inden genudsættelsen havde dyrlæger fra Scorpion Indonesia og BBKSDASU omhyggeligt undersøgt makakabernes sundhedstilstand og adfærd og vurderet dem som egnet til udsættelse.
Da aberne var blevet transporteret til reservatet og teamet åbnede lågerne på transportburene, viste de 12 makak-aber imidlertid vidt forskellig adfærd. Nogle løb straks væk og klatrede hurtigt op i træerne, mens andre så forvirrede ud, betragtede området omkring sig og gik langsomt ud af transportburene.
Aberne er kort sagt lige så forskellige som os mennesker, og de lever nu alle et frit liv som de er født til uden mishandling eller anden form for grov, menneskelig indblanding.
Herunder kan du møde de 12 langhalede makak-aber, der er blevet sat fri.
Det er fantastisk at vide, at støtten fra Dyrenes Beskyttelses medlemmer og donorer nu betyder, at 12 aber har fået et helt nyt og frit liv
Anne Sofie Meilvang, biolog og international projektleder